A legmagasabb rangú állami kitüntetésben részesül a 17 éves román úszózseni

Posted by

>A legmagasabb rangú állami kitüntetést, a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát adományozza Klaus Iohannis államfő David Popovici úszónak – tájékoztatott pénteken a román elnöki hivatal. A fiatal sportoló a budapesti vizes világbajnokságon elért rendkívüli teljesítménye és egész eddigi munkája elismeréseként részesül a kitüntetésben. A közleményben méltatják a fiatal sportoló tehetségét, elhivatottságát és professzionalizmusát, hangsúlyozva, David Popovici a fiatal generáció példaképe, igazi sportnagykövet, és az úszósport népszerűsítésébe fektetett energiája hatalmas nyereség Románia számára. David Popovici edzőjét, Adrian Rădulescut a Nemzeti Érdemrend lovagi fokozatával tünteti ki az államfő. A kitüntetéseket a Cotroceni-palotában adják majd át, a ceremónia időpontját a későbbiekben közlik -írja az Agerpres.

A 17 éves David Popovici két aranyérmet nyert a Budapesten zajló vizes világbajnokságon, a férfi gyorsúszás 100 méteres és 200 méteres versenyszámában is diadalmaskodott, utóbbiban új junior világrekordot állítva fel. Popovici a második a világbajnokságok történetében, aki mindkét távon aranyérmet szerzett ugyanazon a versenyen, rajta kívül ez csak az amerikai Jim Montgomerynek sikerült 1973-ban.

A szerkesztő megjegyzése (Új Hét)

A kormány tartalékalapjából egymillió lejt, azaz 200 ezer eurót utaltak ki Popovici-nak. Külön a Novák Eduárd vezette sportminisztérium 20 ezer eurót juttatott a tizennyolcadik évét szeptemberben betöltő kiválóságnak. A Nemzetközi Úszószövetségtől (FINA) a két első helyért 20 + 20 = 40 ezer dollár jár, s valamennyi jár a junior világcsúcsért is. Ha jól számoljuk, ez több mint 90 millió forintnak felel meg.

Megjegyzendő, hogy Milák Kristóf a 200 méter pillangón elért új világcsúcsáért 50 ezer dollárt kapott a FINA-tól, a két első helyezéséért pedig szintén 20 + 20 = 40 ezer dollárt.

Címkép: Popovici. /Isza Ferenc / AFP