Friss levegő – Belaruszból

Posted by

Peter Barasz

>Ispánság.  A „kedves vezető” újabb (?) őrületéről csak a lusta nem írt, vagy aki elől más elhappolta a gondolatát. De alig-alig esett szó arról, hogy a dolog komoly, hogy súlyos következményekkel fog járni. Majdnem mindenki elviccelte az ügyet, ami tényleg mulatságos lenne, ha nem lenne olyan szörnyű. (Pedig láthatjuk a megújított Kossuth teret a székely zászlóval, pláne a Vértanúk terét és még annyi mást!)Azt, hogy OV a király szerepében látja (és láttatja!) magát, a korona hajókáztatása és a Parlamentbe költöztetése óta mindenki tud(hat)ja (a nagybetű csakis Steindl Imre művének szól, még véletlenül sem a fölös óráikat ott agyonütő léhűtőknek). A vicc még 1998-2002-es, első miniszterelnöksége idejéből származik, miszerint Orbánt megkérdezi számos gyermekének egyike, hogy: – Apu, az Orbánhegyi utat ugye rólad nevezték el? – Nem, kicsim, rólam az Istenhegyi utat nevezték el.

Ebben a mostani dologban vaskosan benne van ez a király (isten) szerep, meg természetesen a figyelemelterelő gumicsont is, ahogy ezt sokan megjegyezték már. De a konkrét cél, úgy látom, ennél sokkal „prózaibb”. Az önkormányzatok kivéreztetése nem sikerült. Van ugyan eredménye, de ezek a ronda másképp gondolkodók nem hagyják magukat. (Muszáj idebiggyeszteni: ezek a ronda ukránok, megtámadja őket a világ egyik leghatalmasabb hadserege, és ők olyan pimasz fasiszták, még van képük fegyverrel védekezni. Ez vért kíván, sok vért!)
Ráadásul még az sincs kizárva, hogy legnagyobb ellenségünk, aki az ellopásra szánt pénzt adta mindig, a jövőben a mi zsebünk megkerülésével közvetlenül ezeknek a gyűlöletes városoknak juttatná, amit!
A norvégokat sikerült móresre tanítani, igaz, pénzbe került, de nem gond, lopunk máshonnan. Azonban az EU-val ez valószínűleg nem működne. Akkor mi a megoldás? Megszüntetni az önkormányzatokat, vagy legalábbis elvenni minden olyan jogosítványukat, aminek bármilyen pénzhez van valami kicsi köze.
Jöjjön a főispán, de rögvest. Minden jogkört odaadni neki! Kicsit később majd egyszerűen végleg meg lehet szüntetni magát az önkormányzatiságot, hiszen látható lesz: „bevált a főispánok intézménye”.
Nem tudom, lehet-e ez ellen tenni bármit is. Ami az én erőmből telik, az meglesz: az első tíz jelentkezőnek méltányos költségtérítés ellenében viszek egy-egy liter friss levegőt – innen, Belaruszból.