Sonkagyár

Posted by
Kereszty Gábor – Sváby András
>Nem szokásunk csoportképeket kirakni.
De ez most más. Más,mert ez egy gasztro történeti fotó lehet 100 év múlva.
A képen szerepel Juan Vicente Olmos Llorente és Toth Péter. Az egyik ötödik generációs spanyol sonka gyáros, a másik első generációs debreceni agrár mérnök.
Barátok, akiknek a mangalicák az életüket köszönhetik. 1991-ben találkoztak 22 évesen, majd együtt felkutatták az akkor még élő maradék magyar mangalica egyedeket. Merthogy éppen kihaló félben volt a szőrös “zsírdisznó”.
Ha nincs Juan és családja, Péter és megszállottsága, akkor ez az ősi magyar disznó ma nem létezik. Pedig a világ legjobbjaival vetekszik a húsa. Rokona a csillagászati árakat elérő Iberikónak.
A vicc az, hogy 10-ből 8 magyar még nem
Is hallott róla…
A képen még ott vannak a magyar gasztronómia rockerei. Huszár(Vietnámi Gulyás), Molnár (Costes csoport),Pallag (Rutin),Árpás (Sonkamester), Haraszti (Terra), Varjú (Ürömi Hütte).
Velük vagyunk együtt a spanyol sonkagyárban, ahol érlelik a Magyarországon tenyésztett mangalicák sonkáit. Egy “hungarikumot”, amit a spanyolok tettek azzá!
Mi a képen mind azt gondoljuk, hogy a mangalica a magyar steak. Elkötelezetten foglalkozunk vele, hogy beleégjen a magyar köztudatba is.
Az én helyeimen is elérhetitek…(Két Szerecsen, Fleischer, Bartók reggel,délben, este…)