Műveljük kertjeinket

Posted by
>Egy ausztál diplomata szerint: “Henry Kissinger once said that diplomacy isn’t like engineering—solving problems as they present themselves, moving on to the next one—but more like gardening: cultivating relationships—not for their own sake, as critics of diplomacy claim—but so they can be called on when you need them.” “Henry Kissinger egyszer azt mondta, hogy a diplomácia nem olyan, mint a mérnöki munka – hogy megoldjuk a problémákat, amint azok felmerülnek, és továbblépünk a következőre -, hanem inkább olyan, mint a kertészkedés: a kapcsolatokat ápolni kell – nem önmagukért, ahogy a diplomácia kritikusai állítják, hanem azért, hogy szükség esetén igénybe lehessen venni őket.”
Trianon azért is lett olyan szörnyű ránk nézve, mert sem a nagyhatalmak, sem a szomszédaink között nem volt egy se, aki kiállt volna mellettünk. Másszóval az asztal körül mindenki utált bennünket és örült, hogy végre betarthat nekünk.
Azt hiszem, mostanra ezt a széleskörű nemzetközi utálatot megint sikerült kiharcolni magunknak. A kérdés csak az, kínálkozik-e olyan alkalom, amikor megint le tudnak minket rugdosni a lépcső aljáig?
Utána meg majd lehet megint évtizedekig jajvszékelni, hogy érdemtelenül bántottak bennünket.
A belegyzés számos hozzászólást inspirált
Raskó György
Nyugati útjaimon azt tapasztalom, hogy ennyire még sose utálták általánosságban a magyart. Ugyanakkor a múlt század nyolcvanas és kilencvenes éveiben menő volt magyarnak lenni. Az utóbbi 15-20 évben egyre kevésbé…
Iványi György

Ahhoz képest, hogy 80/90 fordulóján, aztán évekig mi voltunk a bajnok, akikre a világ hivatkozott és a káeurópaik ide jöttek megtanulni, hogyan… S nem csak szavak de mérhető: a 90-es évek végéig annyi működő tőke befektetetés érkezett, mint K-Európáb… a legnagyobb hullám (bankok, energiaipar, közüzemi szolgáltatók megvásárlása, tőkefeltöltése, modernizációja) emlèkeim szerint 95 körül.

Pákozdi Imre

Simor Andrásnak: a kissingeri hasonlat nagyon jó. Hogy folytassam: a mai magyar kormány rendszeresen összerugdossa az európai kert ágyásait.

Címkép: Kissinger 98 éves