Köz? – Tisztelet?

Posted by
Blazsó Péter
>Számos esetben van szükségünk szakemberre. Ha építkezünk, ha felújítunk, ha valami elromlott, ha éhesek vagyunk, ha betegek lettünk, ha jogi problémánk van. De ilyen az is, amikor a közügyeink intézését bízzuk olyanokra akik hivatás szerint foglalkoznak vele, ők a politikusok.
Mi vagyunk a megbízóik, a munkaadóik, a főnökeik. Mi vagyunk azok akik fizetnek nekik. Ők mindannyian, belőlünk élnek. Cserébe jogos tőlünk az elvárás, hogy a legjobb tudásuk szerint, az előzetes megállapodás illetve az ígéreteik szerint lelkiismeretesen végezzék a munkájukat. De ahogy egy villanyszerelőnek semmi köze az elveimhez, a pizzafutár nem szólhat bele gyerekeim nevelésébe, a körzeti orvosra csak az egészségügyi állapotom tartozik, a szerelmi életem nem jogi kategória. Miért is hagynám, hogy a fodrászom vagy autószerelőm uralkodjon felettem?
Demokratikus körülmények között minden ember egyenlő. A többségi döntés nem jelentheti semmilyen kisebbség elnyomását. A fejlett, egészséges társadalmak nem tűrnek meg zsarnokot, a beteg, visszamaradott népek viszont még igénylik is, ezért rendre behódolnak. 48 és 56 után, a rendszerváltás-kori bezzeg ország büszke állampolgárként biztos voltam benne, hogy mi már az első kategóriába tartozunk. Hatalmasat tévedtem!
A Szabadság küzdelemmel jár, nem csak a megszerzése a megtartása is. Csak gondolkodó emberek, tudatos, aktív állampolgárok tudnak fenntartani és működtetni hosszútávon demokráciát.
Mindig is akadnak olyan embertársaink akik befolyásra, hatalomra törekednek, akik uralkodni akarnak.
Mi állíthatja meg őket?
Esetleg a saját lelkiismeretük.
A törvény, az igazságszolgáltatás.
A közösség, a közvélemény ereje, a nyilvánosság.
A tudatos választópolgár, vagyis a gondolkodó ember!
A legelszántabb hatalommániásoknak nem akadály a lelkiismeret, mert nekik olyan nincs. Indulhatnak a szervezett bűnözés vagy a politikai pálya irányba de a legambiciózusabbaknak megy ez együtt is. Így aztán a gazdasági és a politikai befolyásuk hatványozásával jutnak közelebb céljukhoz.
Részsikereket szinte bárhol a világon fel tudnak mutatni de a stabil, sok évtizedes, fejlett demokráciákban a szabad, öntudatos, gondolkodó emberek közösségei előbb-utóbb megállítják őket.
Tehát a zsarnokokra a legnagyobb veszélyt a gondolkodó ember jelenti.
Ezért igyekeznek a számukat a kritikus szint alá vinni és ott tartani.
Probléma akkor keletkezik amikor emberek tömegei elfogadnak közvetítőket a hítük szerinti istenükhöz, akik rendre saját hasznukra fordítják azt. Az uralkodók már évezredek óta igyekeztek saját magukat az istenektől eredeztetni, illetve szövetkezni a vallások vezetőivel a hatalmi érdekeik szerint.
És a nép, “az isten adta nép” engedelmes nyájként adja testét, lelkét, vagyonát, munkáját, szavazatát, kész kivetkőzni emberi mivoltából, bármire képes csupán egy ígéretért cserébe…
Korunkban sincs ez másképp, számos politikus hivatkozik, vallásra, magasztos eszmékre és próbálja kiválasztottnak, tévedhetetlennek beállítani saját magát. Közben a tömegekben is megvan az igény a tökéletes, a megváltó vezető megtalálására.
Ebben az összefüggésben nagyon siralmas a hazai összkép.
Először is van több mint kétmillió választásra jogosult honfitársunk, akik teljesen kivonják magukat a közügyeink intézéséből. (Nem szavaznak)
Aztán van hárommillió fidesz szavazó akik az intelligencia és a lelkiismeret közül legalább az egyikből súlyos hiányban szenvednek.
Már az arányok miatt is vészesen kevés az ellenzék kétmillió szavazata, de a helyzet még rosszabb mint a látszat. Ugyanis ezen szavazók jelentős része is elvakultan, követi az általa kiválasztott és ugyancsak tévedhetetlennek tartott vezetőt, nem gondolkodik csak ítél, a bagoly és a veréb és a szálka meg a gerenda esetét másolja rendre. Ehhez jött még az a szerencsétlen körülmény, hogy az egész összefogás élére egy olyan fanatikust került aki a saját maga messiás voltáról van azóta is szentül meggyőződve.
Így tehát maradt pár százezer tudatosan gondolkodó felelős állampolgár aki a közügyei intézéséhez, arra alkalmas szakembereket bízna meg, a fékek és ellensúlyok folyamatos kontrollja mellett.
A többi honfitársunk eltűri,sőt nagyrészük el is várja, hogy legyen egy uralkodó felettük.
Hát megkapták!

Címkép: Békési Joe rajza