Hosszú háború várható Ukrajnában

Posted by
 Az Egyesült Államok és szövetségesei felkészülnek egy elhúzódó ukrajnai konfliktusra – közölték tisztviselők -, miközben a Biden-kormányzat megpróbálja elvennii Oroszországtól a győzelmet azáltal, hogy megnöveli a Kijevnek nyújtott katonai támogatást, miközben a háborúnak a világ éhínségére és a világgazdaságra gyakorolt destabilizáló hatásait igyekszik enyhíteni. Biden elnök e heti bejelentése, miszerint további 1 milliárd dolláros biztonsági segélyt nyújtanak Ukrajnának, ami az eddigi legnagyobb amerikai segélyrészlet, a legújabb bizonyítéka annak, hogy Washington eltökélt abban, hogy Ukrajna túlélje a keleti Donbasz régióért folytatott csatát. Az európai nemzetek, köztük Németország és Szlovákia már bemutatták saját fejlett fegyverszállítmányaikat, köztük helikoptereket és többszörös rakétarendszereket. „Azért vagyunk itt, hogy bevégjuk a sarkantyúinkat” – mondta Lloyd Austin védelmi miniszter, miután több tucat nemzetet hívott össze Brüsszelben, hogy nagyobb támogatást ígérjenek Kijevnek.

Az a döntés, hogy Ukrajnának egyre kifinomultabb fegyvereket, például hajók elleni rakétákat és nagy hatótávolságú mobil tüzérséget szállítanak – amelyek képesek jelentős katonai eszközöket megsemmisíteni vagy mélyen Oroszországba csapást mérni -, azt tükrözi, hogy a nyugati fővárosok egyre inkább hajlandóak kockáztatni a nem szándékos eszkalációt Oroszországgal. Úgy tűnik, hogy a támogatás felbátorította Volodimir Zelenszkij elnök kormányát, aki a héten fogadkozott, hogy visszafoglalja az egész orosz ellenőrzés alatt álló Ukrajnát, még azokat a területeket is, amelyeket Moszkva jóval Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-i inváziója előtt annektált. Elemzők szerint azonban a megnövekedett külső segítség és az ukrán csapatok erős morálja ellenére Kijev és támogatói aligha remélhetnek többet, mint egy patthelyzetet Oroszország sokkal nagyobb és jobban felfegyverzett hadseregével szemben. Moszkva sikertelen kísérletével ellentétben, amely a főváros, Kijev elfoglalására irányult, a donbászi csata Oroszország katonai erősségeit használja ki, lehetővé téve számára, hogy távoli tüzérségi csapásokkal támadja az ukrán állásokat és fokozatosan kiterjessze azok hatókörét.
Ivo Daalder, az Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövete, aki jelenleg a Chicagói Globális Ügyek Tanácsának vezetője, azt mondta, hogy a harctéri patthelyzet az Egyesült Államokat kemény választás elé állítja: vagy továbbra is segít Ukrajnának fenntartani a potenciálisan véres status quót, az ezzel járó pusztító globális következményekkel; vagy leállítja a támogatást, és hagyja, hogy Moszkva győzedelmeskedjen.

„Ez azt jelentené, hogy Ukrajnát feletetnénk a farkasokkal” – mondta Daalder, utalva a támogatás megvonására. „Erre pedig senki sem hajlandó.” Egy magas rangú külügyminisztériumi tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt a folyamatban lévő nemzetközi tanácskozások ismertetése érdekében, azt mondta, hogy a Biden-kormányzat tisztviselői már február előtt is tárgyaltak egy elhúzódó, globálisan tovagyűrűző hatásokkal járó konfliktus lehetőségéről, mivel az amerikai hírszerzés szerint Putyin Ukrajna lerohanásra készült. A Biden-kormányzat reméli, hogy az új fegyverek, a szankciók egymást követő hullámai és Oroszország diplomáciai elszigeteltsége a háború esetleges tárgyalásos befejezésében is szerepet játszhatanak, és potenciálisan csökkentik Putyin hajlandóságát a harc folytatására – mondta a tisztviselő. Még ha ez nem is valósul meg azonnal, a tisztviselők szerint olyan nagy a tétje annak, hogy Oroszország ne tudja elnyelni Ukrajnát – vagyis egy olyan eredmény, amely a tisztviselők szerint felbátoríthatná Putyint arra, hogy más szomszédokat támadjon meg, vagy akár a NATO-tagokra is lecsapjon -, hogy a kormányzat még egy globális recessziót és növekvő éhezést is hajlandó elviselni.

A háború, amely súlyosbította a koronavírus világjárvány hatásait, máris újabb válságba sodorta a világgazdaságot, amely várhatóan évekig alacsony növekedést fog elszenvedni. A világméretű élelmezési vészhelyzetet is elmélyítette, mivel a harcok felhajtották az alapvető termékek árát, és megbénították Ukrajna gabonaexportját – amely általában évente több százmillió embert táplál -, ami a Világélelmezési Program szerint mintegy 44 millió embert sodort az éhínség közelébe. „Bár kétségtelenül kihívást jelent – ezt nem szépítjük -, hogy hogyan navigáljunk ezeken a viharos vizeken, a mi vezérfonalunk az, hogy ha Oroszország képes lenne elérni maximalista követeléseit, az nagyon rossz lenne az Egyesült Államoknak, nagyon rossz lenne partnereinknek és szövetségeseinknek, és nagyon rossz lenne a globális közösségnek” – mondta a külügyminisztériumi tisztviselő. Annak jeleként, hogy a nyugati fegyverszállítás potenciálisan még mélyebbre húzhatja a Nyugatot a háborúba, egy amerikai védelmi tisztviselő pénteken megerősítette, hogy egy amerikai gyártmányú Harpoon hajóelhárító rakéta csapódott be egy orosz vontatóhajóba a Fekete-tengeren. Biden legújabb fegyvercsomagjának részeként az Egyesült Államok először közölte, hogy mobil Harpoon-indítórakétákat biztosít Ukrajnának.

Címkép: Luhanszki romok/ Washington Post

Discover more from ÚJNÉPSZABADSÁG

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading