Arany és platina az aszteroidán

Posted by

A NASA tervei szerint 2026-ra érhetne a Psyche 16 aszteroidához a szervezet űrszondája, hogy közelebbről is megvizsgálja azt, ám a Masshachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei már most készítettek róla egy igen pontos térképet. Az ismert aszteroidák közül kiemelkedik a Psyche 16, de nem azért, mert bármilyen veszélyt jelentene a Földre nézve. Az égitest anyagát a mérések szerint nem kőzet vagy jég, hanem nemesfémek, így például vas, nikkel, arany, valamint platina borítják. Éppen ezért alkalmas lenne arra, hogy a Föld minden egyes lakóját csúcsgazdaggá tegye.

A NASA a tervek szerint közelebbről is megvizsgálná a Psyche 16-ot: még az idén elindulhat az űrszonda, ami a Mars gravitációját kihasználva gyorsítaná fel magát, hogy aztán 2026-ban megérkezzen az űrsziklához, és közelről elemezni tudja. Bár csak évek múlva fogja igazán közelről szemügyre venni a szonda a célpontot, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mérnökei az eddigi legrészletesebb térképet készítették el a felszínéről, hogy már előre tudni lehessen, nagyjából mi várja ott a NASA szondáját. Erről a Journal of Geophysical Research: Planets című lapban közöltek egy publikációt. A kutatók még egy 2019. június 19-én végzett megfigyelés adatait felhasználva készítettek egy szimulációt, amely összehasonlítja a mért értékeket a különböző anyagok hőkibocsátásával. Ezt több száz alkalommal futtatták le, így fel tudták térképezni a felszíni különbségeket.

A szakemberek összesen 66 rádióteleszkóp antennáját használták arra, hogy részletes képet kapjanak a Psyche 16 felszínéről. Ennek köszönhetően egy körülbelül 32 kilométer/pixel felbontású képet sikerült összerakni róla. Ezen nemcsak a nagy, fémekben gazdag részei láthatók, hanem egy bemélyedés is, aminek textúrája eltér a többiétől. A szakemberek úgy sejtik, ez egy kráter lehet, ami homokkal van feltöltve.

A tudósok úgy vélik, a sziklás területek a Földéhez hasonló, ősi köpeny maradványai, míg a fémes anyagokat tartalmazó kráterek valószínűleg ősi fémes lávakitörésekre utalnak abból az időből, amikor az aszteroida magja lehűlt. (HVG)