Néhány szó az iszlámról

Posted by

Mihálffy Balázs

>Megtisztelő, hogy rengeteg megkeresést kapok. Az esetek zömében azonban nem tudok segíteni. Miért? Mert ember vagyok csupán. A baj ott kezdődik, hogy a mi fehér kultúránkban az egyház hozzászoktatta az embereket a gyónáshoz és az érzéshez, hogy gyónással a lélek megtisztul. Dehogy tisztul! Csak kiszúrsz magaddal, ha kitárulkozol és más ember előtt kimutatod sérülékenységedet. Ne tárd fel magadat se előttem, se más ember előtt. Csak Isten előtt valld meg legbelső dolgaidat. Neki tégy bűnbánatot.
A másik, hogy az esetek nagy százalékában személyes dolgaitokkal jöttök elő. Ahmed becsapott, Fatima megcsalt, elúszott a vagyon, a kocsi, a lakás, stb. Az Iszlám nem arra ad útmutatást, hogy mit tegyetek egy élettel, amit a saját hülyeségetek miatt elrontottatok, hanem arra, hogy miként alakítsátok életeteket, hogy kivédjétek az előre nem látható bajokat. Miként alakítsátok emberi kapcsolataitokat, milyen szerződéseket kössetek, milyen értékek mentén vezessétek lelketeket. Hozzá mentél valakihez, mert szép? Mert nagy dumája volt, beígérte a csillagos eget? Mert eljátszott egy szerepet, amit te élveztél látni?
Nos, azért írtam többezer oldalt, készítettem videokat, hogy az Iszlám eszközrendszerével felnyissam a szemed. Tehát azért, hogy előre gondolkodj. De nem csak én tettem ezt, hanem több ezren mások is a történelemben. Ha már bekövetkezik a baj és elszenveded a kárt, ne gyere hozzám, ne vonj be a megoldásba, ne tárd fel belső dolgaidat, ne gyónj nekem. A bajt csak te oldhatod meg egyedül. Ez egyben próbatétel számodra Isten előtt.
A harmadik észrevételem az, hogy az Iszlám könyvtárakat kitevő anyagából megszégyenítően szűk témakörben merülnek fel kérdések. Ezek a párkapcsolattal, hijabbal, külsőségekkel kapcsolatosak. Ilyen szűk csatornában folyik az élet? Csak az ösztöneitek által vezérelt témák érdekelnek? Az nem foglalkoztat senkit, miként láthat tisztán a világ dolgaiban, miként láthat át a kommunikáció szemfényvesztésein, hogy különítse el a felszínt a belső tartalomtól?
Csak az 5 pillérből áll az Iszlám és pár műszóból? Inshaallah, mashaallah, wallahi stb? Ha ez a szint, akkor ismerjük be, hogy nekünk muszlimoknak fogalmunk sincs az Iszlámról. Mert az Iszlám alapkövetelménye a folyamatos tanulás, a tudás keresése lenne, ezért vagyunk mi is a könyv népe. De már nem csak a könyv népe nem vagyunk, hanem a képi információk népe sem. Zuhanunk vissza a manipulálható ösztönvilágba. Ez pedig az Iszlám előtti korszak, a Dzsahiliya, a tudatlanság, barbarizmus kora, ami ma az Iszlám köntösében köszön vissza.
De nem hibáztatok senkit. A világ urainak pont az ilyen muszlim gondolkodás, helyesebben gondolkodás nélküliség, megvezethetőség kell. Ez változni fog, mert változnia kell. Allah mindig megváltoztatta ezt a helyzetet, amikor itt volt az ideje