Putyin beszéde után néhány perccel

Posted by
Pokol Béla
Putyin elítéli az USA-t, mint hanyatló világhatalmat
>Vlagyimir V. Putyin orosz elnök pénteken megismételte kritikáját, amelyben az Egyesült Államokat hanyatló hatalomként bírálta, amely szövetségeseit gyarmatként kezeli, miközben magát kivételesnek és “az Úr földi küldöttjének” nyilvánítja. “Ha ők kivételesek, akkor ez azt jelenti, hogy mindenki más másodosztályú” – mondta Putyin az Egyesült Államokról a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon – az egykor “Oroszország Davosaként” ismert éves üzleti konferencián – elhangzott beszédében, amelyet a Kreml “rendkívül fontosnak” hirdetett.
A beszédét több mint egy órával elhalasztották, miután a Kreml a konferencia számítógépes rendszereit ért “nagyszabású” kibertámadásokra hivatkozott. A Kreml szóvivője, Dmitrij S. Peszkov szerint a támadások miatt a konferencia résztvevőinek adatbázisa működésképtelenné vált, ami megnehezítette a plenáris ülésre belépő vendégek átvilágítását, amelyen Putyin úrnak beszédet kellett volna mondania. Putyin azt is elmondta, hogy az Európai Unió Washington utasítására szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, annak ellenére, hogy saját gazdasága kárt szenvedett. “Az Európai Unió teljesen elvesztette politikai szuverenitását” – mondta Putyin úr – “és bürokratikus elitje idegen dallamokra táncol, miközben mindent elfogad, amit felülről mondanak neki, miközben kárt okoz saját lakosságának és gazdaságának”.
Azt is állította, hogy a nyugati politikusok hamisan az ukrajnai háborút okolják az országaikban tapasztalható inflációért, hogy eltereljék a figyelmet a valódi okokról: a túlzott nyugati kormányzati kiadásokról és a laza monetáris politikáról. “Mindannyian hallunk az úgynevezett putyini inflációról Nyugaton” – mondta Putyin úr. “Amikor ezt látom, mindig arra gondolok: kinek szánják ezt, ezt a hülyeséget? Olyasvalakinek, aki nem tud írni és olvasni”.
Putyin úr figyelmeztetett, hogy az infláció azzal fenyeget, hogy “éhínséget okoz a legszegényebb országokban”, és azt mondta: “Ez teljes mértékben az Egyesült Államok és az euro-bürokrácia lelkiismeretén fog száradni”. Kitartott amellett is, hogy az orosz gazdaság továbbra is nyitott marad a külföldi befektetések és együttműködés előtt. “Oroszország, miközben nyugati barátaink szó szerint erről álmodnak, soha nem fog az elszigeteltség és az autarkia útjára lépni” – mondta Putyin.
Az IT Army of Ukraine, az orosz weboldalak elleni számos támadás mögött álló “hacktavista” csoport korábban célpontként jelölte meg a gazdasági fórumot. “Ma kezdődik a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum, “látogassuk” meg együtt online” – írta a csoport a Telegram-csatornáján. A színpadra várhatóan megjelenik Kassim-Jomart Tokajev kazah elnök és Margarita Szimonyan, az RT állami televíziós csatorna szerkesztője is. Peszkov közölte, hogy Hszi Csin-ping kínai vezető és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök videón keresztül szólal fel a konferencián.
Anton Troianovski a The New York Times moszkvai irodavezetője. Korábban a The Washington Post moszkvai irodavezetője volt, és kilenc évet töltött a The Wall Street Journal berlini és New York-i irodájában. @antontroian
Adam Satariano Európában dolgozó technológiai tudósító