A Letérdepeltetett oroszlán szobor-csoport

Posted by

Gellért András

>GELLERT KAPOTT TÖRTÉNETEK
>Anker Domokos szobrász, a Kisfaludy Művészeti Egyetem rektora, mindenféle polgári és tiszti tagozatú rendjelek tulajdonosa, a korszellemet hűen tükröző, barátian nyájas és alázatos levélben köszönte meg az újabb lehetőséget. Korábbi műveivel, a tizenkét méter magas Alkuval és az Enyémmel már elnyerte a legrangosabb művészeti elismerést, az Erényi-díjat, így szinte biztosra vette, hogy egyedül ő pályázhat a gigantikus terv megvalósítására. Kiírtak persze pályázatot, de megnyugtatták, senki más nem rúghat labdába mellette. Győzelmi esélyét az is növelte, hogy minden hétvégén, feszes testtartással, egyenes derékkal ott ült a páholyban és skicceket vetett papírra. Az izmos férficombokról készült tanulmányait, a krétával megrajzolt, anatómiai pontosságú képeit kézről kézre adták, majd múzeumban mutatták be a közönségnek.
A megrendelői elvárás egyértelmű: Anker szobrainak a történelmi jelentőséget kell hangsúlyozni, továbbá minimum három méterrel nagyobbak legyenek korábbi alkotásainál, és emlékeztessenek a Memnón-kolosszusokra, III. Amenhotep fáraónak, a XVIII. dinasztia 9. uralkodójának (i.e. 1402-1364) 15 méter magas ülőszobraira, amelyek a thébai halotti temploma előtt álltak.
A munka megkezdéséhez, a korlátlan anyagi forráson kívül is, mindent a rendelkezésére bocsátottak: minőségi kőtömböket, és természetesen rengeteg közmunkást.
Anker szabad kezet kapott. A Dunakanyar visegrádi szakaszára tervezett gigantikus szoborcsoport eltakarhatta Mátyás király egykori palotáját, de még a visegrádi várat is. A Bochetti-díjas mester élete főművének tekintette a Letérdepeltetett oroszlánnak nevezett szoborkompozíciót, így a tervezett tizenöt métert is jócskán túlszárnyalták a szoboralakok. Az előtérben természetesen a csata hősei, Sallai Roland, Nagy Zsolt, Gazdag Dániel állnak, éppen kapura bombáznak, mellettük pedig a győztes háború hadvezére Marco Rossi szövetségi kapitány.
A monumentális szoborcsoport okkal vált zarándokhellyé, ahol minden évben koszorúzással egybekötött ünnepségsorozattal, valamint a 0:4-es ütközet korhű újrajátszásával emlékeznek a magyar történelem jelentős eseményére. Anker Domokos tiszteletére pedig díjat neveztek el róla, amit elsőként ő vehetett át.