Navracsics alkudozik az uniós pénzekért 

Posted by

>Magyarország kész engedményeket tenni a korrupció elleni harc és a közbeszerzések területén is azért, hogy az Európai Bizottság kifizesse a helyreállítási alap pénzeit. Ez derült ki Navracsics Tibor brüsszeli látogatásán. Az uniós pénzekért felelős miniszter az Euronewsnak adott interjúban azt mondta, olyan technikai jellegű javaslataik vannak, amelyekkel az Európai Bizottság szakértői is egyet tudnak érteni és bízik a politikai alku megszületésében is az év végéig. A miniszter szerint jelenleg nincs kényszer és nincs szükség az Európai Ügyészségbe való belépésbe, Magyarország megítélése pedig nagyon sokszínű az unióban. Magyarország egy éve nyújtotta be a terveit, összesen 15 milliárd eurót szeretne kapni gazdaságélénkítésre. A bizottság azonban a korrupciós aggodalmak miatt még nem hagyta jóvá a tervet. Két hete a lengyelek helyreállítási tervére is zöld jelzést adott Brüsszel, így Magyarország lényegében utolsó a sorban. Navracsics Tibor a brüsszeli tárgyalásai szünetében nyilatkozott az Euronewsnak, azt mondta, a kinevezése lökést adhat a tárgyalásoknak.

“Én abban bízom hogy most ez a csere, ami tulajdonképpen az én új miniszteri kinevezésemet jelenti, az hozzájárulhat ahhoz, hogy ismét új lendületet vegyenek a tárgyalások. Tekintettel arra hogy Magyarország az utolsó európai uniós tagállam amelynek nincsen megállapodása az Európai Bizottsággal az újjáépítési nemzeti tervről, ezért az a célunk hogy lehetőség szerint úgy gyorsítsunk a tárgyalásokon hogy az év végéig alá tudjuk mi is írni ezt a megállapodást.”

Elemzők szerint a kormánynak a nagy költségvetési hiány és gazdaság lassulása miatt nagy szüksége van uniós forrásokra. Nemrég különadókat vetett ki a kabinet és kiadáscsökkentés is lesz. Az új kormányban Navracsics Tibor feladata az uniós pénzekről való megegyezés. A miniszter szerint technikai szinten a részletekről jól haladnak a tárgyalások és az Orbán-kormány hajlandó változtatni. “A technikai szintű tárgyalásokon már elég jó megoldások vannak. A közbeszerzéseknél a korrupciós aggályok elosztásánál mind tudunk olyan lépéseket mondani amellyel egyetért a bizottság szakértői gárdája is. Politikai szinten is abban bízom hogy ez egyetértésre fog találni. Jelenleg a finomhangolása zajlik ezeknek a lépéseknek.”

A miniszter kérdésünkre konkrét példákat is mondott arról, milyen változtatásokat terveznek a megegyezés érdekében.

“Például vállaljuk azt hogy évről évre csökkentjük az egyszereplős közbeszerzési eljárások számát vagy arányát. Beszélhetünk más technikai megoldásokról is: hogy az egyes eljárások esetében milyen jogorvoslati lehetőségeket nyitunk meg, ami ellenőrizhetőbbé teszi az eljárásokat, illetve azoknak a jogorvoslatát is. Számos olyan apró technikai jellegű módosítás van, nem nagy koncepcionális kérdésekről van szó. Hiszen a bizottság is általában ezekkel az apró részletszabályozásokkal kapcsolatban hangoztatta az aggályait.” Ha Magyarország nem egyezik meg az év végéig a helyreállítási alapokról, a pénz 70 százaléka is elveszhet. Navracsics Tibort ezért arról is kérdeztük, mennyire biztos abban, hogy tartható az év végi határidő.  “Én csak remélem, de biztos nem vagyok benne. Nem csak rajtunk múlik hogy van-e megállapodás. Ha rajtunk múlik, akkor lesz megállapodás. Ugyanakkor azt látom hogy az Európai Bizottságot az Európai Parlament nagyon komoly politikai nyomás alá helyezte már Lengyelországgal való megállapodás kapcsán is.”

Az Európai Parlament egy határozatban arra szólított fel, hogy az EU addig ne fizesse ki a helyreállítási pénzeket, amíg a kormány le nem bontja a bíróságok fölé rendelt fegyelmi tanácsot. A magyar kifizetések beindítása uniós érdek is, figyelmeztetett a politikus.

“De én abban bízom hogy olyan megállapodást tudunk találni a bizottsággal amely amely mindenki számára egyértelműen hasznos. Uniós érdek az hogy minden tagállam részesüljön ezekből az alapokból hiszen ez nem csak az adott országnak de az unió egészének is haszonnal jár.” Bár a források felhasználásnak ügyében az uniós aggodalmak javát eloszlatná, ha Magyarország belépne az Európai Ügyészségbe, Navracsics Tibor szerint erre nincs szükség.  “A magyar kormány álláspontja az, hogy van bőven kiaknázatlan lehetőség az intézményközi együttműködésben az Európai Ügyészséggel és nincs kényszer, nincs szükség arra hogy belépjen Magyarország az Európai Ügyészségbe.”

Címkép: Navracsics nyilatkozik az euronewsnak