Boltvizit

Posted by
Raskó György
>Jó egy hétig nem voltam itthon, közben a család tagjai kiürítették a hűtőt, így aztán ma reggel kaptam az utasítást: „Papa menj a boltba, mert nincs semmi itthon” . Engedelmes szülő vagyok, így hát indultam. A közeli Sparba mentem először, ahol néhány vásárló lézengett reggel 7-kor, ami korábban már csúcsidőnek számított. Két dolog, ami feltűnt: Az elmúlt 10 napban is ugrott felfelé mindennek az ára.Pl: 100 grammos előrecsomagolt Pick borjúpárizsi 758 Ft, két hete még 560 volt… Alpesi parasztkenyér 500 grammos 609Ft, márciusban lépte át a 400 Ft-ot, most június közepe van. Három hónap alatt közel 50%-os drágulás. A többi árucikk, amit vettem, ketchup, tej, juhtúró, citrom szintén 25-30%-kal drágább, mint márciusban, ahogy itthon összehasonlítottam. Azért volt, ami olcsóbb lett, konkrétan egy zöldségféle, a lecsópaprika, kilóját potom 799 Ft-ért adták.
Aztán átmentem a szemben lévő Aldiba, ahol annyian voltak, hogy inkább kijöttem. Szoktam Lidl-be is menni, de oda sem szívesen a nagy tömeg miatt. Nekem úgy tűnik, hogy az iszonyatos élelmiszer-drágulás a diszkontáruházakba hajtja a népet. Ott eszméletlen volumen-növekedés van, míg a magyar láncoknál hatalmas csökkenés. A Tesco és Spar valahogy még tartja magát, de biztos, hogy nálunk nincs növekedés volumenben.

Egyszóval a mostani magas infláció következménye az lesz, hogy független boltok, magyar áruházi láncokhoz tartozó üzletek százával fognak bezárni s valószínűleg a magán üzemanyag kutak is e sorsra jutnak. Nem ismeretlen ez nekünk idősebbeknek, akik a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben kizárólag Áfor kutaknál tankolhattak. Most majd a MOL kutaknál tehetik ezt.

Címkép: Marabu szerint nemcsak a parizer lesz drágább