Kedves tanárok utazzatok el a Maldív-szigetekre, azt mondják szép

Posted by
Föld S. Péter

Már egyedül csak Magyarország nem kapta meg a pénzt a járvány utáni helyreállítási alapból. Az eddig velünk egy vonaton utazó Lengyelország számára az Európai Bizottság a napokban jóváhagyta a vissza nem térítendő támogatást. Pedig a magyar költségvetésnek most égetően szüksége volna erre a segítségre, elszabadultak az energiaárak, egekben az infláció, gyenge a forint, mindemellett globális gazdasági recesszió réme is fenyeget. Az Orbán-kormány a brüsszeli bürokratákra hivatkozva, nem tárgyal a pedagógusok bérének emeléséről, azt kommunikálja, hogy az EU-s pénzek elmaradása miatt nem tudja emelni a béreket. Vagyis az Európai Unió miatt áldatlan a magyarországi tanárok helyzete, miattuk nem lehet méltányos megoldást találni a problémáikra. Nem titok, hogy a brüsszeli bürokratáknak régóta csípi a csőrét, hogy a pedagógusoknak nem elég, ha délután hazamehetnek az iskolából, aztán másnap reggelig semmi dolguk, bónuszként pedig ott van nekik az egész nyár, pihenhetnek látásától vakulásig. Most meg még több pénzt is szeretnének.

Orbán Viktor kormánya az EU-ra mutogat, hogy a még mindig ki nem fizetett helyreállítási pénzek miatt nem tudja emelni a pedagógusok bérét. Hiába hivatkoznak arra Brüsszelben, hogy a jogállamisággal vannak problémáik, és abban sem bíznak, hogy a kiutalt pénz oda kerül, ahová szánják, Orbánék azt hajtogatják, hogy az EU nem adja oda a pénzt Magyarországnak, és nem érdekli, hogy a tanárok miből és hogyan élnek.  Ha hinni lehet a magyar kormánynak, akkor csak kifogás, hogy az európai adófizetőknek elegük lett abból, hogy a befizetett pénzük az Orbánhoz közeli csókosokat gazdagítja. Nem tetszik nekik, hogy főként Mészáros Lőrinc vállalkozásait és a Tiborcz Istvánhoz köthető cégeket kínálják meg a zsíros megbízásokkal, erre költik az európai emberek pénzét és nem arra, hogy Magyarország a mostaninál jobb hely legyen, ahol több pénz jut az oktatásra, az egészségügyre, ahol jogállam van, és kevesebb korrupció.

Ezt a hazugságot tolják most le az emberek torkán Orbánék és a különböző rendű és rangú megmondóembereik olyan átéléssel mantrázzák ezt a bődületes szöveget, hogy lassanként már maguk is kezdik elhinni, amit mondanak. Nem volt könnyű idáig eljutni, kezdetben voltak nehézségek. Eleinte még szégyellték a mellébeszélést, de nem adták fel, tükör előtt gyakorolták, és mára flottul megy minden, nincs olyan államtitkár, aki álmából felverve, ne volna képes bármekkora hazugságot végtelen sokszor elismételni.

Tehát, kedves pedagógusok, nem azért nem rendezi a kormány a béreteket, mert nem kedvel benneteket, és az is csak a látszat, hogy az oktatás úgy kell neki, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. Épp ellenkezőleg: a kormány azért küzd a helyreállítási pénzek mielőbbi utalásáért, hogy amint megérkezik az első néhány milliárd, azonnal nektek adhassa. Nem kell tehát tüntetni és tiltakozni, a polgári engedetlenséget pedig felejtsétek el. Hamarosan vége a tanévnek, jön a hosszú nyári szünet, élvezzétek minden percét, ha meg már elegetek van a láblógatásból, utazzatok el a Maldív-szigetekre, akik már jártak arra, azt mondják, hogy nagyon szép hely. Ha pedig nincs kedvetek a repüléshez, mert a légitársaságok áthárítják az extraprofitadót, akkor sem kell unatkoznotok: vásároljatok mosómedvét!

Címkép: Németh Szilárd provokál