Foci zavar és más zavarok

Posted by
Rózsa Mihály 
>Ha finoman akarunk fogalmazni, akkor nagyon furcsa ez a magyar társadalom, teljesen elvesztett, vagy összezavarodó értékekkel, szemlélettel.
Orbán ráhajt gőzerővel a nacionalista érzelmekre és hangulatra, súrolva ezzel több esetben is a sovinizmus határait. Ezért akik ellenzékinek vallják magukat, azoknak egy része látványosan szeret eltartott ujjal elutasítani mindent, ami az egészséges patriotizmus körébe tartozik. Eljutunk lassan oda, hogy az ellenzékiek egyik része számára már a hazaszeretet is negatív ízt kap, mert aki szereti a hazáját, akinek fontos a haza mint fogalom, vagy a nép, a nemzet, azok csakis szerintük szélsőségesek lehetnek, fasiszta ízű valaminek látják ezt, beteg módon. Miközben ahogy minden normális embernek fontos a családja, úgy minden normális embernek fontos a hazája is. Akinek nem fontos érték a család vagy a haza, annál mentálisan problémák vannak egyértelműen.
Igaz közben a kormánypártiak nagy része szerint, akik kritizálni merik a hatalmat, azok a haza ellenségei és a haza érdekének akarnak ártani. Azokat is hazaárulónak tekintik, akik nem akarják ma már tökön szúrni magukat Trianon okán. Ebbe a kategóriába tartoznak azok is, akik nem akarnak határrevíziót, akik nem gondolják csonkának a hazánkat. Arra is rossz szemmel néznek, aki nem tekeri magát piros-fehér-zöldbe a nap 24 órájában. Náluk a hazaszeretet giccses pótcselekvések sokasága.
Mivel Orbán szereti a focit nagyon, sok ellenzéki úgy gondolja, hogy az az ellenzéki lét része, hogy ők akkor látványosan elkezdik utálni a focit, csak fintorognak rá. A legszélsőségesebb idiótáik eljutnak odáig is, hogy a magyar válogatott ellen szurkolnak. Dehogy kell mindenkinek szeretni a focit. Én speciel imádom, de sok minden más van, ami engem nem érdekel, nem foglalkoztat. De nem köpködök a számomra nem tetszőre, csak azért, mert mondjuk valaki olyan szereti, akit én utálok.
A kormánypártiak nagy része ódákat zeng arról, hogy lám mennyire jó is volt milliárdok tömegét elkölteni klubcsapatok számára épített stadionokra, hiszen megvertük az angolokat. Csakhogy a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. Ha nem épültek volna új stadionok, maradtak volna a régiek, akkor is ezek az eredmények jöttek volna ezekkel a játékosokkal és ezzel a szövetségi kapitánnyal. Nem a lopott pénzek miatt lett jobb a csapat. Azért lett jobb, mert a csapat nagyobb része, erős külföldi bajnokságokban edződik és ott fejlődnek. /De még a hazai játékosok fejlődéséhez se stadion kell. /
Az ellenzékiek egy része azt mondja, hogy nem szabadna egy fillért se fordítani a sportra közpénzekből. Miközben a sport és a kultúra támogatása is bizony állami feladatok közé tartozik. És természetesen a sport támogatása lekerül az utánpótláshoz is nem kis részben, sok gyereknek ad lehetőséget ez egészséges életmódra vagy akár nyomorból kitörésre. Fontos cél lenne, hogy minden gyerek rendszeresen sportoljon. Ha az állam nem támogatná a sportot, akkor sok gyerek elől vennék el a lehetőségeket. A sport pont annyira fontos nemzeti érték, mint a kultúra, mindkettőt támogatni kell. Nem olyan módon teljes egészében, ahogy a kormány csinálja, de az egy más kérdés.
A kormánypártiak közben kritikátlanul azt mondják, nem baj, ha az állam többet és rossz formában költ a sport támogatására, mert ez így jó, ahogy van. Hát kurvára nincs így jól. Ráadásul ez a korrupció melegágya lett. Még nem is annyira összegében van gond a sportfinanszírozás rendszerével, hanem sokkal inkább módszerében. Nagyon sok megy el feleslegesen bizonyos sportágakra és célokra, amíg más nem kevésbé fontos sportágak támogatottsága megalázóan kevés. / Erről nagyon hosszan tudnék beszélni. /

Ez a társadalom, nem tud normálisan viszonyulni szinte semmihez. És csodálkozunk miért olyan végtelenül silány a közélet? Miattunk.

Címkép: A Telex Grafittembere rajzsorozatának vége