Irreális!

Posted by

Á.H.

Új Hét
>Román éjfélkor az jut eszembe Anglia – Magyarország 0-4 és Románia-Észak-Macedónia 0-3 után, hogy a fanatikus szurkolók számára ez azt jelenti, hogy a Csapat-Ország – Haza) tulajdonképpen 7-0-ra nyert, illezve veszített.
Mi négy-nullra nyertünk, idegenben, a futball hazájában, az oláhok három-nullra veszítettek: az így hét a javunkra.
Mi (román csapatország) három-nullra kikaptunk itthon egy olyan országtól, amelyik önálló államként harminc éve, ezen a néven három éve létezik, a bozgorok négy-nullra nyertek Angliában, ez olyan csapás, mintha hetet kaptunk volna. Így fokozódik öngerjesztően az öröm és az elkeseredés.
Ha valaki elrugaszkadottnak véli a fenti gondolatfutamot, az nem ismeri az igazi=hazafias szurkolók gondolkodását egyfelől, nem hallotta az éjféli román sportkommentárokat másfelől. Nem csak örömről és elkeseredésről van szó, hanem arról, hogy a látottak alapján a magyar futball ténylegesen a legjobb futballt játssza, ragyogó távlatok nyílnak meg előtte, a román futball pedig minden szempontból romokban hever, a jövője teljesen kilátástalan. Magyarország egy olyan csoport élén áll – szeptemberig -, amelyben ellenfelei Anglia, Németország és Olaszország (kinek van ideje most statisztikázni, hogy összesen háy Európa- és világbajnoki címük van ezeknek összesen?); Románia egy olyan csoportban utolsó, ahol egyetlen ellenfele sem közelíti meg Magyarország helyezését a FIFA-világranglistán…

Hogy mit éreznek az angolok, akik jó eséllye szégyenszemre akár ki is eshetnek ennek a furcsa sorozatnak az első ligájából (amelyet az évente amúgy is hatvan, most pedig tíz napon alatt négy meccset játszó profi válogatott játékosok a pokolba kívánnak, végletes kizsákmányolásukat látva benne – novemberben pedig, ha lesz még november… – vár a nemzeti tizenegyekre (huszonötökre) egy vébé!), szóval az angolok lelkiállapotát jól jelzi a magyar online sajtóban megjelent egyik (al)cím: 1953 után nyert Angliában a magyar csapat. Az angol drukkerek a meccs előtt a magyar himnuszt, a lefújás után a saját játékosaikat fütyülték ki. És a tekintélyes sportlap címe: Anglia 0-4 Magyarország: A horror estje Gareth Southgate csapatának a Nemzetek Ligájában. Ha úgy vesszük, a mostani négygólos győzelem nagyobb, mint a Puskáséké volt, a korszakalkotó barátságos 6-3, ugye, de legyünk komolyak, ne vegyük úgy!

Különben év végén, amikor már tudjuk, ki – melyik dél-amerikai csapat – az új világbajnok, ezeket az idei Nemzetek Ligája-mérkőzéseket már kevesen fogják emlegetni. Kár, hogy Magyarország nem jutott ki (selejtezőcsoportjában a negyedik helyen végzett, Albánia mögött két vereséggel), akkor Angliától 4-0-ra kapva ki Budapesten.