A fizetés még rendben is lenne

Posted by
Lendvai Ildikó
>Nem Orbán fizetésével van a baj. Nem az a baj, hogy felemelték. Az rendben van, hogy egy miniszterelnök keressen annyit, mint a házelnök. Legalább végre lesz egy kis félretett pénze, elég snassz, ha a kormány fejét -ahogy mondani szokták- a kutyák is lepisilik.
A baj nem az átláthatóan, hivatalosan juttatott állami fizetéssel van. A baj azzzal van, amikor ez az állam így-úgy, támogatások, valódi verseny nélküli megrendelések, szabálytalanul odadugott uniós pénzek formájában milliárdossá teszi a miniszterelnök rokonait és barátait. A baj az, hogy csodák csodája, épp a miniszterelnök gyerekkori barátja lett az ország leggazdagabb embere. A baj az, hogy a miniszterelnök veje -micsoda véletlen- házassága óta “küzdötte fel” magát vagyonát megsokszorozva a 100 leggazdagabb közé. A baj az, hogy szintén véletlenül a miniszterelnök édesapja is milliárdos lett, sőt idén várhatóan a tízmilliárdosok elit csapatába is bekerül.
És még baj az is, hogy noha mindegyikük az átlagosnál sokkal nagyobb, extra méretű profitot szed ki cégeiből, őket valahogy nem érinti az extraprofit különadója.
Az már csak ízlés kérdése, hogy Orbán fizetésének megduplázását épp most, sürgősséggel verik át a parlamenten. Talán kibírta volna még két-három hétig, egy normál eljárás végéig. Talán azt is kibírta volna, ha az emelést nem épp abba a salátatörvénybe dugják bele, amelyben az újabb rendkívüli állapotból fakadó intézkedéseket lapátolták össze.

Ez lehetett a salátán a dressing.

Címkép: Tiborcz-kastély, Tura