Kedves rasszisták, ne legyetek rasszisták

Posted by
Föld S. Péter

>Szalai Ádám üzenetet küldött a magyar szurkolóknak a Németország elleni Nemzetek Ligája mérkőzés előtt. A magyar labdarúgó válogatott csapatkapitánya arra kéri őket, hogy sportszerűen szurkoljanak, próbálják meg elkerülni a kirekesztő, rasszista megnyilvánulásokat. Nem ő az első, aki erre kéri a drukkereket, az MLSZ is több alkalommal figyelmeztette a lelátó népét a sportszerűtlen szurkolás következményeire, a korábbi csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs is kérte már a szurkolókat, hogy miközben buzdítják a csapatot, ne legyenek rasszisták, mert a nemzetközi szövetség megbüntetheti a magyarokat.„Tudjátok, hogy van még egy zártkapus mérkőzésünk, amit mindenképpen szeretnénk elkerülni. Ezért kérlek titeket, hogy kerüljétek a rasszista megnyilvánulásokat, kerüljétek az olyan kirekesztő megnyilvánulást, illetve mondatokat, szavakat, ami esetleg a jövőben zártkapus mérkőzéseket okoznának, hiszen nekünk ti vagytok a legfontosabbak”.

Eddig a csapatkapitány szavai, valami azonban kimaradt Szalai szövegéből. Nem ő az egyetlen persze, aki „elfelejtette” megemlíteni, hogy miért nem illik rasszista, kirekesztő módon szurkolni a lelátón. Korábban sem az MLSZ, sem Dzsudzsák nem közölte a 12. játékosnak is nevezett közönséggel, hogy rasszistának lenni bunkó dolog. Nemcsak azért kell tehát tartózkodni az ilyen sportszerűtlen megnyilvánulásoktól, mert a nemzetközi szövetség büntetésétől kell tartanunk, hanem azért, mert rasszistának, kirekesztőnek lenni prosztóság. Mint ahogyan lopni, csalni, hazudni sem azért nem szokás, mert büntetés jár érte. Lopni, csalni, hazudni nem tisztességes dolog, és nemcsak a sportpályák lelátóin, hanem mindenütt másutt is kerülendő az ilyesmi.
Persze, nem Szalai nyakába kell varrni, amiért nem beszélt a tisztességes szurkolásra buzdítás valós okáról. Nem neki kell megmondani, hogy mi a követendő és elvárható magatartás, bár neki is lehet – és remélhetőleg van is – erről véleménye. Mint ahogyan az is elképzelhető, hogy a labdarúgó válogatott tagjait szintén zavarja ez a fajta „szurkolás”. Csakhát nem ők fújják a passzátszelet, magasabb szinten dőlnek el ezek a dolgok. Csányi Sándor, a labdarúgó szövetség vezetője azonban tett már le annyit az asztalra, hogy megengedhesse magának, amit Orbán Viktor és társai elmulasztottak. Neki kellene kiállni a szurkolók elé és közölni velük: akik csak rasszista, kirekesztő módon tudnak drukkolni a csapatnak, azok jobb, ha messzire elkerülik a nemzeti tizenegy mérkőzéseit. Ők ugyanis nem a magyar válogatott szurkolói, hanem a normális emberek számára vállalhatatlan magatartás mementói. Amennyiben ez a mondat túlságosan bonyolult lenne, elég volna, ha Csányi úr csak annyit mondana a nyilvánosság előtt: rasszista, kirekesztő emberekre nincs szükségünk. Ők, hiába vesznek fel fekete mezt, rajta Magyarország felirattal, nem a mi szurkolóink.