A whisky nem whiskey

Posted by
Egerfai József
>Néhány dologban bevallottan elfogult vagyok.
A mai nap után úgy gondoltam, hogy muszáj innom egy whisky-t. Nem is whiskey-t, az más. Sokat jelent az az egy betű, ami kiejtésben nem is hallatszik. De mivel a számomra szörnyű amerikai bourbon is whiskey, ezért maradok a single malt scotch whisky-nél. Lassan évente egy-két pohárral (nem, nem fél literessel) iszom csak, de akkor jót.
Felbontottam egy kevéssé jó hírű single malt scotch-ot, megkóstoltam. Önkéntelenül kijött belőlem egy mondatocska: ez akár ír is lehetne. Pedig az ír sem rossz, a Jameson gyárban whiskey szakértői oklevelet is kaptam, igaz mindenki kapott, akinek az utazási iroda befizette. Csakhogy mivel az írek háromszor főzik át második kedvenc italukat (első a Guinness, szólok, persze hiába: kiejtése ginesz, nem ginisz), az nekem túl tiszta, pont a számomra vadító ízek hiányoznak belőle, ami minden single malt scotch-ban más és más, a lepárló specialitása.
Ki nem mondott kérdésre válasz: nem, a pálinkáknak nem vagyok szakértője. Feltehetőleg azért, mert amikor falun kóstoltatták velem, tipikusan nem az íz volt a fontos, hanem az, hogy az 50-60, sőt 70 fokos pálinkától könnybe lábad-e a szemem. Előfordult. Skóciában meg az volt a fontos, hogy nem kértem bele jeget, mert melegítő italba csak a lökött amerikaiak és európaiak kérnek. Így tekintélyt és barátokat szereztem a magyaroknak. Bár Orbánt elnézve néha bánom.

Címkép: Maláta whiskyk kezdőknek