Trumpot úgy festik le, mint leendő autokratát, aki mindenáron meg akarta tartani a hatalmát

Posted by
Peter Baker
NYTimes

A január 6-i bizottsági meghallgatáson arról beszéltek, miként az a tévében főműsoridőben elhangzott, hogy Donald J. Trump egy hét szakaszból álló összeesküvést hajtott végre a szabad és tisztességes demokratikus választások megdöntése érdekében. Az Egyesült Államok 246 éves történetében bizonyára soha nem hangzott el olyan elítélő vádirat egy amerikai elnök ellen, mint amilyen csütörtök este körvonalazódott egy kongresszusi meghallgatáson, ahol a demokrácia jövője volt a tét. Más elnököket is vádoltak már helytelen cselekedetekkel, sőt súlyos bűncselekményekkel és vétségekkel, de a Donald J. Trump elleni vádirat, amelyet a 2021. január 6-i, a Capitolium elleni támadást vizsgáló kétpárti képviselőházi bizottság állított össze, nem csupán egy gazember elnököt, hanem egy olyan leendő autokratát írt le, aki mindenáron szabotálni akarta az alkotmányt, hogy megkapaszkodjon a hatalomban.

Ahogy a bizottság főműsoridőben sugárzott televíziós meghallgatása bemutatta, Trump úr egy hét szakaszból álló összeesküvést hajtott végre a szabad és tisztességes demokratikus választások felszámolására. A bizottság szerint hazudott az amerikai népnek, figyelmen kívül hagyott minden olyan bizonyítékot, amely cáfolta hamis  állításait a családsról, nyomást gyakorolt állami és szövetségi tisztviselőkre, hogy a kihívójának kedvező választási eredményeket érvénytelenítsék, erőszakos csőcseléket buzdított a Capitolium megrohamozására, és még azt is jelezte, hogy támogatja saját alelnöke kivégzését.

“Január 6-a egy puccskísérlet csúcspontja volt, egy szemtelen kísérlet, ahogyan egy lázadó nem sokkal január 6-a után fogalmazott, a kormány megdöntésére” – mondta Bennie Thompson képviselő, Mississippi állam demokrata képviselője, a különbizottság elnöke. “Az erőszak nem volt véletlen. Ez volt Trump utolsó próbálkozása, legreménytelenebb esélye arra, hogy megállítsa a hatalom átadását”. Bennie Thompson mississippi demokrata és Liz Cheney wyomingi republikánus képviselő vezette az első meghallgatást a 2021. január 6-i Capitolium elleni támadásról, amelyen a Capitolium rendőrtisztje és egy dokumentumfilmes is tanúvallomást tett.

A legsúlyosabbak Trump saját tanácsadóinak és munkatársainak szavai voltak, amelyeket a bizottság üléstermében elhelyezett óriásképernyőn videón játszottak le, és az országos televíziós műsorok közönségének is sugároztak. Ott volt a saját főügyésze, aki azt mondta neki, hogy a hamis választási állításai “baromságok”. Ott volt a saját kampányügyvédje, aki azt vallotta, hogy nincs elegendő bizonyíték a csalásra ahhoz, hogy megváltoztassa az eredményt. És ott volt a saját lánya, Ivanka Trump, aki elismerte, hogy elfogadta azt , hogy a választásokat valójában nem csalták el, ahogyan azt az apja folyamatosan állította. A bizonyítékok nagy részét a bizottság vezető republikánusa, Liz Cheney wyomingi képviselő vázolta fel, akit Trump és saját pártjának nagy része is kiközösített, amiért a választások után következetesen elítélte a volt elnök tetteit. Rendíthetetlenül felvázolta az ügyet, majd republikánus képviselőtársaihoz fordult, akik úgy döntöttek, hogy kiállnak a legyőzött korábbi elnökük mellett és mentegetik tetteit.

“Azt mondom republikánus kollégáim, akik véditek a védhetetlent: Donald Trump eltűnik, de a ti gyalázatotok megmarad” – mondta.

Sok részletről már korábban beszámoltak, és sok kérdést Trump úr tetteivel kapcsolatban egyelőre megválaszolatlanul hagytak, de Cheney asszony könyörtelenül, vádaskodó módon gyűjtötte össze a bizottság megállapításait. Néhány új felfedezés és a közelmúltbeli híradások megerősítése elég volt ahhoz, hogy a teremben és talán országszerte a nappalikban elakadjon a lélegzet. Arra a hírre például, hogy amikor a tömeg január 6-án azt skandálta, hogy “akasszuk fel Mike Pence-t”, az alelnököt, aki dacolva az elnök nyomásával, egyedül akadályozta meg a hatalomátvételt, Trumpot idézték, aki így válaszolt erre: “Talán a támogatóinknak van igazuk”. Mike Pence – tette hozzá – “megérdemli”.

Cheney asszony, a testület alelnöke arról számolt be, hogy a január 6-i támadást követően Trump úr saját kabinetjének tagjai is tárgyaltak arról, hogy a 25. törvénycikk módosításra hivatkoznak az elnök hivatalából való eltávolítása érdekében. Közölte, hogy Scott Perry pennsylvaniai képviselő és “több más republikánus kongresszusi képviselő”, akik részt vettek a választás megdöntésének kísérletében, kegyelmet kértek Trump úrtól hivatalának utolsó napjaiban. Lejátszott egy videoklipet Jared Kushnerről, az elnök vejéről és főtanácsadójáról, aki a választások után inkább távol maradt, minthogy harcoljon Trump uszító összeesküvés-elméleteivel, és könnyelműen elutasította Pat A. Cipollone, a Fehér Ház jogtanácsosa és más ügyvédek fenyegetéseit, hogy tiltakozásul lemondanak. “Őszintén szólva csak nyafogásnak véltem” – vallotta Kushner úr. És megjegyezte, hogy míg Pence úr többször is intézkedett, hogy segítséget hívjon a tömeg megállítására január 6-án, maga az elnök nem tett ilyen erőfeszítést. Ehelyett a Fehér Ház kabinetfőnöke, Mark Meadows próbálta meggyőzni Mark A. Milley tábornokot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét, hogy tegyen úgy, mintha Trump úr aktívan dolgoznak.. “Azt mondta: “Meg kell ölnünk azt a narratívát, hogy az alelnök hozza az összes döntést” – mondta Milley tábornok a videóra vett vallomásában. “Meg kell teremtenünk azt a narratívát, hogy még mindig az elnök a főnök, és hogy a dolgok stabilak vagy stabilizálódnak.”. Ezt azonnal úgy értelmeztem, hogy csak “politika, politika, politika”.

Trumpnak nem voltak szövetségesei a kilenctagú képviselőházi bizottságban, és ő és támogatói a testület munkáját pártpolitikai lejáratási kísérletként utasították el. A Fox televízió úgy döntött, hogy nem mutatja be a meghallgatást, a Fox News azzal volt elfoglalva, hogy témát váltson, és támadta a bizottságot, amiért nem a Capitolium biztonsági összeomlására összpontosított, amiért elsősorban Nancy Pelosi házelnököt hibáztatta, annak ellenére, hogy Mitch McConnell kentuckyi szenátor, a republikánus többség akkori vezetője akkoriban megosztotta vele az épület irányítását.
A meghallgatás előtt Trump ismét megpróbálta átírni a történelmet, és a Capitolium elleni támadást az ellopott választásokmiatti tiltakozás jogos megnyilvánulásának állította be. “Január 6. nem egyszerűen egy tiltakozás volt, hanem az országunk történelmének legnagyobb megmozdulását jelentette, hogy Amerika újra naggyá váljon” – írta új közösségi oldalán.

Címkép: Strucc Hírek – a Fox csatorna nem közvetítette a Trump-bizottság ülését. (NYTimes)