Patron, Ukrajna hős kiskutyája is díjat kapott a cannes-i filmfesztiválon

Posted by

László Enikő

>Az idén is átadták a cannes-i filmfesztivál keretein belül a Palm Dog, azaz a Kutya Pálma díjat. Most nemcsak egy színészként tevékenykedő eb, hanem az aknakereső ukrán jack russell terrier is kitüntetésben részesült. A kitüntetett színész-kutya Britney, az uszkár, aki Riley Keough debütáló, „War Pony” című filmjében játszik főszerepet, megszerezte az aranyozott nyakörv díjat.

Az ukrán elnök májusban kitüntette Patront.

A külön-díjat Patron, egy kijevi jack russell terrier kapta, aki különleges szimata segítségével deríti fel az aknákat a háborús övezetben. Patron, akit a hónap elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kitüntetett, és már több mint száz bombát szagolt ki, nem utazhatott el Cannes-ba aranyozott nyakörvéért.

Hogy ki érdemli meg a leginkább az elismerést, azt egy nemzetközi filmkritikusokból álló zsűri állapítja meg. A díjat pedig a Palm Dog ötletgazdája, Toby Rose angol újságíró adja át. A Kutya Pálmát egyébként nemcsak élő eb vagy négylábúak egy csoportja, hanem animált karakter is megkaphatja. Toby Rose-t 2007-ben elhunyt foxterriere, Muttley inspirálta arra, hogy létrehozzon egy olyan díjat a fesztiválon, amivel a négylábú kedvenceket tisztelik meg.

Tavaly Cannes-ban Tilda Swinton kutyái taroltak, de korábban a Fehér Isten című magyar filmben szereplő ebek is nyertek Kutya Pálmát. A filmben Hagent alakító Body és Luke az elsők, akik magyar rendezésű filmben kaptak ilyen díjat. Az alkotás különlegessége, hogy majdnem kétszáz menhelyi eb is szerepelt benne, amire korábban még sosem volt példa.