Akár le is lőhették volna

Posted by
Bukarest, június 9. /Agerpres/ – Magyarország, Románia és Bulgária légterében repült szerda este egy kisméretű repülőgép, fedélzetén két személlyel. Az alacsonyan repülő Beechcraft típusú gép nem tanúsított ellenséges magatartást, de a pilóta egyszer sem válaszolt a nyomába küldött elfogó repülőgépek rádiókérdéseire, sem vizuális jelzéseire – közölte a román védelmi minisztérium. A hatóságok jelenlegi információi alapján a gép Magyarországon, Debrecen környékén szállt fel 17:30 körül, jóváhagyott repülési terv és bekapcsolt elektronikus válaszjeladó-azonosító eszköz nélkül.

Románia légterébe Nagyvárad környékén lépett be, a Karánsebes – Drobeta Turnu Severin útvonalon haladt, két percre Szerbia légterébe is belépett, majd Bulgária fölött folytatta útját.
Magyarország területén a magyar légierő két JAS 39 Gripen vadászgépe eredt a nyomába 17:38-kor. A célpont repülőgép nem válaszolt sem a rádiókérdésekre, sem a vizuális jelzésekre.
17:49-kor a Beechcraft Románia légterébe lépett a két magyar katonai repülő kíséretében. 17:58-kor a magyar vadászgépek visszatértek a bázisukra, az idegen gépet előbb az amerikai légierő feteşti-i légi bázison állomásozó két F-16-osa, majd 18:42-től a román légierő két F-16-osa kísérte, de ezek rádiókérdései és vizuális jelzései is válasz nélkül maradtak.
A Beechcraft két percet Szerbia légterében töltött Drobeta Turnu Severin és Korbovo között, majd 19:09-kor Bulgária légterébe lépett.
A román F-16-osok visszatértek a feteşti-i bázisra, ahol 19:46-kor landoltak.
A bolgár hatóságok jelenleg az idegen gép legutóbbi ismert pozícióját vizsgálják – tájékoztatott még a román védelmi minisztérium.
szerző: Georgiana TĂNĂSESCU

Címkép: Beechcraft kisgép