Kolerától tartanak Mariupolban

Posted by

Az ostromlott kikötőváros polgármesterének tanácsadója kedden azt mondta, hogy a város ivóvizét bomló szemét és holttestek szennyezték be az ostrom alatt töltött hónapok után.Mariupol, az orosz erők által hónapok óta könyörtelenül bombázott és ostromlott ukrán város most halálos kolerajárvánnyal nézhet szembe – figyelmeztettek helyi tisztviselők.”A kolera szó most nemcsak tőlünk, hanem a városon belülről is elhangzik” – mondta Petro Andriuscsenko az ukrán televízióban. Hozzátette, hogy a város tisztviselői olyan információkat kaptak, hogy egy közeli orosz város a határ túloldalán fertőtlenítő egységeket készít fel arra az esetre, ha kolerajárvány törne ki, amely a Mariupolban lévő orosz csapatokat is érintheti. “Tehát valóban, ezt a veszélyt nemcsak az Egészségügyi Világszervezet és mi ismerjük fel, hanem a megszállók is” – mondta.
Egy másik televíziós interjúban kedden Andriuscsenko azt mondta, hogy a Mariupolt ellenőrző orosz hatóságok gyakorlatilag lezárják a várost, és önhatalmúlag karantént vezetnek be.”A helyzet valóban elég veszélyes” – mondta, hozzátéve, hogy reméli, az oroszok beengedik a városba az ukrán vagy nemzetközi járványügyi szakértőket, hogy segítsenek az ottani helyzet ellenőrzésében. Mindez azután hangzott el, hogy Mariupol városi tanácsa a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az Azovi-tengeren fekvő kikötővárosban a fertőző betegségek megugrásának küszöbén áll. A héten azt mondta, hogy a város “szó szerint fuldoklik a szemétben és a szennyvízben”, mivel a központi vízellátó és csatornarendszer leállt. A nyári hőség felgyorsította a romok alatt fekvő több ezer holttest bomlását, ami tovább súlyosbítja a problémát. Pénteken a tanács idézte Vadim Bojcsenko mariupoli polgármestert, aki szerint a lerombolt városban több tízezer ember halhat meg vérhasban és kolerában.  (NBC)

Címkép: Egy helyi lakos vizes palackokat cipel az orosz hadsereg és az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Mariupolban  Leon Klein / Anadolu Agency via Getty Images file

 

%d bloggers like this: