A magyar költségvetés video-elemzése – 15 Bokros-csomag!

Posted by
Vajda Zoltán
>Nem jönnek az eurók? -Sebaj , állítja Orbán – Ha nem kapunk pénzt Brüsszelből, akkor Magyarország a pénzpiacokról is tudja magát finanszírozni.
Az idei költségvetésben hozzávetőleg 2500 milliárd forint uniós támogatás érkezése volt betervezve, de az uniós jogállamisági elvárások miatt ez a forrás még a láthatáron sincs.
Ezért óriás-kötvénykibocsátásba kezdtek, ami nem más, mint hitel és unokáink is fizetni fogják.
Újraválasztásuk érdekében úgy szórták a pénzt, mint bolond a nulláslisztet.
Az inflációt teljesen elengedték, ezzel durva drágaságot robbantottak rá az országra.
KSH adatok alapján a májusi infláció már 10,7%, az élelmiszerek ára pedig több mint 18%-kal nőtt egyetlen év alatt!
Nincs semmilyen érzékelhető megoldásuk ennek megállítására. Segítség helyett Orbánék inkább a kisvállalkozók számára fontos egyszerűsített adózás, a KATA szigorítását vagy eltörlését tervezik.
 “A 2023-as költségvetés „intézkedései” nyomán, az elmúlt 20 év legnagyobb drágulása közepette összeállt a valaha volt legbrutálisabb elvonás, amely 15 (!) Bokros-csomaggal egyenlő.
Mindeközben érintetlenül maradnak a NER-érdekeltségek által uralt ágazatok (pl. építőipar), amelyekben a valódi extraprofit képződik és amelyek így elképesztő haszonra tesznek szert továbbra is.
És, ahogy lenni szokott: csökken a jóléti kiadások (egészségügy, nyugdíj, stb.) aránya a korábbi évekhez képest.
A részleteket elmondom az erről szóló videómban, amelyben igyekeztem érthetően felvázolni azt, amit érdemes tudni a költségvetésről.
Címkép: Marabu