Simlis a simlist

Posted by
Lendvai Ildikó
>„Orbánék persze csakis elvi meggyőződésből álltak ki »Putyin ministránsa« mellett. »A vallásszabadság számunkra szent és sérthetetlen« – ismételgették, mintha bárki azt akarná bántani. Csakhogy szerintük aki egy vallási vezető ellen bármilyen bűntett miatt eljár, az a vallásszabadságot sérti. »Belegondolni is rossz«, mi lenne ilyenkor – szörnyed el Szijjártó. A 888 kontráz: »Középkor!«»Akkor ezentúl bármilyen vallási vezetőt érhetnek korlátozások bármi más indok miatt«.

Na most, speciel nálunk már ért. Iványi Gábor szintén egy egyház vezetője, és ellene – »más indok miatt« – fegyveres hivatalnokok már eljártak. Kormányunk Kirillt védi, míg Iványit üldözi. Naná. Kirill a hatalom kiszolgálója, a »politikai kereszténység« embere, Iványit éppen keresztény hite fordította szembe az irgalmat, szolidaritást nem ismerő hatalommal. Kirill milliárdos, Iványi mindenét a szegényekre áldozta. Kinek mije van … – a folytatást tudjuk. Aki hülye, haljon meg – szól a praktikus népi bölcsesség is.

Kirill és Iványi morálja közül Orbánék Kirillt választották. Főtemplomostul, 56-os ikonostul. Similis simili… Simlis a simlist.”

Címkép: Kirill órája