Ne fulladjál vízbe!

Posted by

Gulyás Gábor

>Sok nyári tragédia, vízbefúlás megelőzhető egy kevés tudással. Elmondom miről van szó, hogy mindenki tudjon figyelni erre is. A Balatonon és más tavakon a part felé fújó közepes vagy erős szél jó szórakozásra, jó a hullámokon játszani. De a parttól kifelé a víz közepe felé fújó már nem. Az veszélyes. Először is alig vannak hullámok, alig érezni a szelet a takarás miatt. Amikor matracon fekve picit beljebb kerül az ember a vízközép felé, akkor egyszer csak észreveszi hogy befelé sodorják az erők. Ilyenkor sokszor még vissza lehet valahogy jutni. Van egy pillanat amikor már nem. Ekkor nem szabad pánikolni, hanem hátat fordítani a szélnek és hullámoknak, és szélirányban vitetni magát az embernek a széllel és a hullámokkal. Nincs más megoldás, csak a túlsó part. Ez az esély van akkor már csak. Nem lehet szemben úszni hosszabb ideig, mert erős szélben a hullám tetején fröccsenő víztől és a hullámok között kialakuló légritka tértől hamar oxigénadósságba kerül a jó úszó is. Tengeren pedig tilos parttól kifelé fújó szélben úszni vagy matracozni-csónakázni. Ott nem tíz-tizenöt kilométerre van a túlsó part. Ez nem az úszástudásról szól, alig van jelentősége. Jó úszók sem tudnak szemben úszni hosszabb ideig sodrással, áramlattal, hullámzással, széllel. Más. Tengerpartokon nagy divat a sziklákon szelfizni. Nagyon sok fiatal halt már meg így, egy váratlanul felcsapó hullám ledönti az embert és magával sodorja befelé. A sziklás öblökből pedig hullámzás esetén képtelenség ki jönni, ha nincs erre kialakított kijáró. Néhány éve volt az az eset, mikor egy középkorú férfit próbált menteni egy arrafelé sétáló pár jól úszó fiatal férfitagja. Mindketten belefulladtak a nézők szeme láttára, tőlük tíz méterre. Ha még valaki beugrik menteni, az is odavész. Kerülni kell a zárt, nagy sziklás öblöket hullámzás idején. Aztán aki tengerpartra megy nézze meg a helyi információs csatornákat, nincs e ott befelé irányuló áramlás. Ezek roppant veszélyesek, észrevétlenek és csak légifelvételről láthatóak. Volt már ahol hat gyerek halt meg óceáni strandoláskor, mert a gyerekekre felügyelők nem tudtak az alattomos áramlásról. Ami még nagyon fontos, az a vízbeugrások. Soha nem szabad ismeretlen mélységű vízbe fejest ugrani. Sajnos több olyan fiatalt ismerek, akik beseggelve egy balatoni éjszakai buliban a hangulat hevében beugrottak a látszólag mély vízbe. Négy végtag bénulás, élet végéig tolókocsi és pelenka. A Belső tenger című Javier Bardem filmet nézze meg aki nem hiszi. Ne ugráljatok előzetes vízbemenetel nélkül!! Csak akkor, ha a víz legalább 2 méter mély! Nem tudjátok mit kockáztattok. Legyetek észnél.
Nagyon sokat számít a víz hőfoka. A 25 fokos víz lehet a barátunk, a 8-10 fokos viszont halálos ellenség. 32 fokos vízben is lehet kihűlés, csak tovább tart. Októberben beesni egy szörfről vagy csónakból nem ugyanaz mint júliusban. Akkor nem lehet órákig lubickolni. Kell tudni segítséget hívni. Legyen a nyakban vízhatlan tokban mobiltelefon, olyan amin lámpa is van. És nem az internetet kell nézegetni rajta vagy a haverokkal csetelni, hanem tartogatni kell az esetleges segélykérésre. Ha valaki bajba kerül a Balaton közepén és hívja a 112-es segélyszámot, akkor vsz. időben ki fogják menteni. Ha sötétben van-mondjuk horgászoknál gyakori-akkor kell tudni fényjelzéseket adni a telefonnal vagy vízhatlan zseblámpával mikor tudja hogy már keresik.

Sok egyéb apróságnak tűnő, de életmentő információt is össze lehet szedni még ezeken kívül is. Akinek eszébe jut írjon. Segítsük egymást.

Címkép: Balatongyörök, Lovas Zoltán felvétele