Nagy színész piros cipőben

Posted by
Tóth Ildikó
>Az élénk színű cipőt vettem észre először. Meg azt, hogy zokni nélkül van a lábon, ahogy hajdan Faludy György is járt. Aztán rámköszönt a cipő tulajdonosa. KULKA JÁNOS. Rég nem találkoztunk, de megismert fehér hajjal is. Kiderült, együtt megyünk az új filmje, A JÁTSZMA sajtóvetítésére. Aztán együtt kerestük a bevásárlóközpont legközelebbi bejáratát.
Jánossal nem könnyű beszélgetni. Egy-két szavas mondatokban válaszol. Hogy nincs jól. Nem olvas. Nem sétál. Nem fut. Otthon van. Rosszkedvű. Teljes lobotómia, mondja szomorú mosollyal. Csak akkor csillant fel a szeme, amikor megkérdeztem, hogy van-e most is kutyája. Van.
Aztán ugyanabban a teremben láttuk a filmet. Izgalmas, újabb és újabb csavarokkal folytatódó mozi. Szerintem egyébként nem kémfilm, hanem intellektuális krimi. Amiben KULKA JÁNOS kevés szóval, mondattal alakít egy izgalmas karaktert, akinek sikerül megszöknie a nyomasztó, kisstílű ügynökökkel súlyosbított hatalom játszmái elől. Átúszik a szabadságba.
A sajtótájékoztatón is csak rövid mondatokat hallhattunk tőle. Hogy meghatódott, könnyezett is, mert neki írták a szerepet, a filmet. Szeret mindenkit, sorolta a neveket, velük dolgozott együtt a forgatásokon. És ismét elhangzott a mondat: Szégyellem magam.
János, nem kell szégyellned magad. Évtizedekig jobbnál jobb szerepekben láthatott a közönség, tévésorozattól színpadi alakításokig. Te vagy az egyik legférfiasabb, legvonzóbb férfi, akit csak ismerek. Szeretünk. A betegség, az azzal járó állapot nem szégyellnivaló. Megmaradtál színésznek, kiváló színésznek. Amit A JÁTSZMA-ban is bizonyítasz. A film már látható a mozikban.