Sakkélmény a parkban, troll-móka

Posted by

 

>Kimutatták, vagy ha nem, nincs róla tudomásunk, hogy az amatőr sakkozók játszmáit ugyanolyan emóciók kísérik (mármint intenzitásban és változatosságban), mint a hivatásos sakkozókéit.
Aki már sakkozott parkban – nem nyugdíjas korában, mert az más -, azt is tudja, milyen tekintélye van egy-egy Zóna sakk-alfahímjének.
Az alábbi jelenet főszereplője egy zseniális oktató, aki egy csinos húszéves szőkeséget tanít lépésről lépésre, mindegyik után stratégiai és taktikai magyarázatokkal kísérve a játékot. A lány tanulékony, készséges és udvaias – minden jel szerint nem is tehetségtelen tanítvány.
Persze a történetnek csattanója is van (különben nem mesélnénk el); de a fő tanulsága főleg a sakk, a legszebb szellemi sport örömforrás, összehozza az embereket. Gens una sumus – ez a sakkozók jelszava. Persze tudjuk, háború van. Legyen átkozott!

A lány neve Anna Cramling (2175). Svéd. Szülei Pia Cramling (2550) és Juan Manuel Bellón López (2510). Nevük után zárójelben a számok forrása: Élő Árpád klasszifikációs rendszerének adatai (a maximumok, amellyel rendelkeztek). Érdemes elolvasni a hozzászólásokat!