Egyik szőke a másik barna

Posted by

Nemesnyik Judit
>Tegnap a fiúk hatalmas élménnyel lettek gazdagabbak. Alig lehetett őket ágybadugni, mert úgy érezték, hogy a stadionban történt minden eseményről pontos, és érzelmekkel fűtött beszámolót kell adniuk.Aztán reggel megnéztem a híreket.
Délután, egy olyan “családias” program közepette megkérdeztem tőlük hogy igaz-e, hogy fujjugtak, és kifütyülték az angol csapatot, amikor azok letérdepeltek. A kicsi rávágta, hogy ő nem, de a nagy büszkén, mosolyogva jelezte, hogy ő bizony igen! Persze a mosoly csak addig tartott, amíg megkérdeztem, hogy miért? “Nem tudom” – volt a válasz. Akkor miért fújjogtál? “Mert a többiek is azt csinálták!

Megkérdeztem tőle, hogy tudja-e, miért térdepeltek le a mérkőzés előtt az általunk 60 éve veretlen csapat játékosai? “Nem”. Azért, mert így szeretnék elmondani, hogy a rasszizmus rossz!” “Mi az a rasszizmus?”
– Emlékszel, hogy 2 hete kint voltunk a Bikásban, és nagyon kellett pisilned?
– Igen.
– Emlékszel hogy mi történt?
– Bencét beengedte a néni pisilni (ingyen), engem nem. Engem elzavart.
– Emlékszel mit éreztél?
– Sírtam.
– Tudod, miért zavart el a boszorkány?
– Mert cigány vagyok.
– Nos fiam, ez a rasszizmus. És te tegnap kifütyülted azokat az embereket, akik szeretnék, ha legközelebb nem csak a szőke, kékszemű “tesódat” engednék be abba a nyomorúságos mosdóba, hanem téged is. Ahol az uralkodó wc-s néni 2 gyereket látna, nem pedig egy szőkét, meg egy cigányt. Titeket látna, a két gyönyörű gyerekemet. Másrészt: soha, de soha nem nevetünk ki, fütyülünk ki, és alázunk meg egy térdepelő embert!! Soha! Akkor sem, ha mások így tesznek. Mert nekünk egy pillanatig sem szabad elfelejtenünk, hogy honnan jöttünk! Megértettétek?
Kicsit még beszélgettünk a rasszizmusról, a cigányságról, a nemzetről, Trianonról, mások tiszteletéről, aztán eltelt a nap.
Most, átfutva újra a híreket rábukkanok Novák Katalin posztjára, és rájövök, hogy csupán 1, mondom 1 lépésre vagyunk a tökéletes árja nép “megszületésétől”. Mi vagyunk Európa bölcsője, megmentője, és lassan…. a sírja is.