Rasszista gyerekek?

Posted by

Kereszty András

>A magyar angol mérkőzés eredetileg zárt kapus lett volna, de az MLSZ a szabályok adta lehetőségekkel élve 30 ezer 14 év alatti gyereket hívott meg a rasszizmus miatt kitiltott szurkolók helyére. A BBC tudósítója viszont a Twitter-oldalán arról számolt be, hogy a gyerekek is kipfujolták az angol focistákat. “Az angol válogatott játékosai ugyanis a tőlük megszokott módon féltérdre ereszkedtek, amivel a rasszizmussal és gyűlölettel szembeni ellenérzésüket fejezik ki.” A BBC tudósítója szerint a főleg gyerekekből álló közönség teljes mértékben tiszteletben tartotta az angol himnuszt, viszont amikor a játékosok letérdeltek, pfujolás hallatszott a tömegből.
Ez így pontos (BBC-s) “pfujolás hallatszott a tömegből”. A stadion néhány pontjáról hallatszott ez. S ki tudja ki fújolt…
De ehhez hozzá kell tenni, hogy a féltérdre ereszkedés az nem egyenértékű a himnusszal. Az valami más.
Mindössze hat évvel ezelőtt kezdődött. Amerikában. Az 
NFL-játékosok most a nemzeti himnusz alatt térdelnek, hogy így tiltakozzanak a rendőri brutalitás és a faji egyenlőtlenségek ellen az Egyesült Államokban. A mozgalmat a San Francisco 49ers korábbi irányítója, Colin Kaepernick indította el a 2016-os előszezonban. Kaepernick kezdetben csak ült a himnusz alatt, amikor először kezdte el a tiltakozást,aztán térdelésre váltott. Úgy tájékoztatták, hogy ha ül, akkor nem adja meg a tiszteletet a zászlónak. Ezért inkább ereszkedjen térdre. Kaepernick tiltakozása kezdetben észrevétlen maradt,  de amikor a Sanfrancisco 49ers a Chargers ellen játszott volna San Diegóban a Military Appreciation Nighton, nagy hír lett belőle. Kaepernick azon a meccsen térdelt le először az akkori csapattársával, Eric Reiddel,  Kaepernick és Reid a szezon hátralévő részében folytatták a tiltakozást, és végül csapattársuk, Eli Harold is csatlakozott hozzájuk.
Tehát így indult. A fekete sportolók egyenlőséget akartak. Mintha a fradi meccs elején Tocmac és Boli letérdelt volna. Aztán általános ügy lett belőle. A gyarmatosítás elleni tiltakozás. Évszázadokkal a gyarmatosítás után. Így került át az angolszász világba. S ami egykor alkalmi tiltakozás volt, mostanra valamiféle rituálévá alakult. Kifütyülni udvariatlanság. De nem rasszizmus.
Nálunk meglehetősen furcsa. Mondjuk a cigányokért lehetne letérdelni.