Külügyeink – teremfutballizmusba oltott diplomáciai ámokfutás

Posted by
1.
“Tehát ha jól értem, akkor az egyik szomszédos országot több mint három hónapja gyilkoló moszkvai háborús agresszor egyházi vezetőnek öltözött, nem mellesleg minden valószínűség szerint KGB-s besúgó, nem utolsó sorban közpénzből milliárdos vallási ideológusának uniós szankciós listára tételét a vallásszabadságra hivatkozva nem voltak hajlandóak megszavazni, de közben bekérették egy másik szomszédos ország nagykövetét, miután az illető ország állami műsorszolgáltatójának egyik vezetője Orbán szívinfarktusáról írt egy szarkasztikus, időközben bocsánatkérés kíséretében törölt Facebook-bejegyzésben. Tegyük ezeket egymás mellé, és állapítsuk meg, hogy a NER gödrének és külön Szijjártó Péter teremfutballizmusba oltott diplomáciai ámokfutásának nem volt, nincs és soha nem is lesz már legalja. Ennek pedig a legékesebb bizonyítéka, hogy azonnal meg is érkezett a háborús bűnösök fejsimogatása, amiért Orbánék megakadályozták Kirill szankciós listára tételét (kulcsszavak: szilárd álláspont, józan ész és politikai akarat, szemben az összes többi EU-állammal).
Az osztrák újságíró konkrétan ezen háborodott fel. Hogy a magyar kormány – az olajembargóval kapcsolatos heteken át tartó vita lezárulta után – amiatt lengette be ismét, ki tudja, hányadik alkalommal az Unió oroszellenes szankciós csomagjának vétóját, mert a gazok Vlagyimir Putyin támogatójának, Kirill ortodox pátriárkának a vagyonát is be akarták fagyasztani. Ma már tudjuk, hogy ebben a kérdésben is győztek Moszkva európai csatlósai: a magyar vétó emlegetésének hatására Kirill megúszta, az Európai Unió meghátrált. Az a Kirill, akinél néhány szélsőséges iszlamista elborulton kívül durvábban egyházi személy minőségében senki nem uszított még háborúra, és alighanem ezután sem fog. Vagy ha igen, azt én semmiképpen nem szeretném megérni. Az is igaz, hogy az általa terjesztett, Putyinnak tálcán kínált ideológiáért cserébe akkora hatalmat és annyi pénzt egyházi vezető nem is igen kapott, mint az orosz ortodox egyház első embere. Nos, ez az ember aki tehát több mint három hónapja nemhogy nem ítélte el a főnöke és bűntársa által indított háborút, hanem azért egyenesen a hanyatló Nyugatot hibáztatta, a magyar kormány kiemelt védelmét élvezi. Azt hittem, hogy a magyar kormány miseboros akciójánál mélyebbre már nem lehet süllyedni, ami az európai kultúrkörhöz való tartozást illeti, de a Kirill ügyében tanúsított szégyenteljes, ráadásul a vallásszabadságot hivatkozási alapul használó kiállás jelenti nézetem szerint az Orbán-kormány február 24-e óta tartó, a háborúval összefüggő viselkedés mélypontját.” (H.A. kolozsváros.com)
2.
“Egy külügyminiszternek talán nem lenne haszontalan tudnia azt, hogy az oroszok elleni embargók sora nem azért van, mert ideológiai viták vannak Oroszország és az unió között, hanem azért, mert Putyin megtámadott egy másik országot. Távolról sem tökéletes országot, egyáltalán nem egy virágzó demokráciát, de mégis egy független állam területére küldte a hadseregét, hogy elfoglalják azt. Ott embereket gyilkolnak, nem virágot osztogatnak. És az Európai Unió pontosan tudja azt, amit ezek szerint a magyar külügyminiszter nem: ha most nem tudják megállítani Putyint, tovább fog menni, háborúba sodorva a kontinens, de akár a világ népességét is. Ezt meg kell állítani, most kell megállítani, nem akkor, amikor már lángokban áll a fél világ. Ha ennek ez az ára, hogy el kell vágni Putyint az anyagi forrásaitól, akkor ez az ára. Szerintem azt senki nem mondta, hogy a büdös életben soha, senki nem fog energiahordozókat venni Oroszországtól, de ha most ez az útja annak, hogy ne legyen harmadik világháború, akkor bizony ezt kell választani, mert a másik lehetőség, hogy életekkel fizetünk.” (Magyar Bálint)Facebook