Az ellenzéknek kell-e pártsajtó?

Posted by
 Zöldi László

>Még mindig foglalkoztat egy gondolat, amely két napja hangzott el. Egy szakmai tanácskozáson Pikó András józsefvárosi polgármester összefoglalta az országgyűlési választás médiapolitikai tanulságait, és ezt mondta: „Az ellen-pártsajtó nem tartozik az alternatív nyilvánossághoz.”

Alternatív nyilvánosságon a jelző jelentése folytán a másik (a kormánypárti sajtótól gyökeresen eltérő) nyilvánosságot értette. „Ellen-pársajtónak” pedig az ellenzéki pártok befolyási övezetében lévő médiumokat nevezte, amelyeknek a gyakorlata nem tér el gyökeresen a kormánypártiakétól. Mielőtt azonban értelmezném találó kifejezését, néhány sor a baloldali klasszikusokról. Marx a XIX. század 40-es éveiben újságíróként megsínylette a tőke szolgálatába állt német sajtót. Lenin néhány évtizeddel később, szintén újságíróként (plusz szerkesztőként) harci eszközzé változtatta a tőke ellen küzfő pártsajtót.

Az alkalmazhatóság szempontjából mindegy, vajon rokonszenves-e a véleményük. A lényeg az, hogy Engels felfogása figyelemre méltóbb. A XIX. század utolsó évtizedében azt fejtegette, hogy Angliából nem akarja eldönteni, mi volna jó a német szociáldemokratáknak. De ha végre bekerültek a Parlamentbe, és több millió szavazójuk miatt nem érzik magukat szektának, akkor nem arra kéne törekedniük, hogy felvásárolják a velük rokonszenvező, de őket is meg-megcsipkedő magánújságokat. Jobban járnak, ha elviselik az értelmiségi kritikát, önmagukkal ellentétben ugyanis a független újságírók kívülről látják őket.

Okfejtésében nem az az érdekes, hogy a felvázolt helyzet mennyire hasonlít a XXI. századi magyar ellenzék helyzetére. Az érvelés attól válik izgalmassá, hogy August Bebel, a német szociáldemokraták vezetője tanácsot kért Engelstől. Vajon a baloldali politikusaink leveleznek-e, mondjuk, a Kanári-szigeteken élő Tóbiás Józseffel, és az MSZP hajdani elnöke szokott-e tanácsot adni nekik? Azt tudom, hogy a pártsajtó kérdésében sosem fordultak a témakör ismerőihez. E bejegyzés utáni összeállításból kirajzolódik, hogy milyen álláspontokat képviselnek. Az ellenzéki pártok gyakorlata pedig az, hogy anyagi erőforrásaikat szinte kizárólag a saját orgánumaikra költötték.

Már nem nevezhetőek újságnak a szó szagolható és lapozható értelmében, hisz’ többnyire a digitális térben helyezkednek el. Nélkülözik azonban a kritikát, amellyel megóvhatnák a pártvezetőket az újabb melléfogásoktól. Pikó András szigorú megfogalmazása tehát indokolt.

 

Tíz mondat a pártsajtóról

 

Ahogy a Fidesznek van pártsajtója, úgy nem lehet eleve lemondani róla. (Bodor Pál közíró, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének volt elnöke, Klubháló.hu, 2005. június 16.)

A fideszes médiabirodalmat úgy lehetett volna ellensúlyozni, ha hasonlót építenek fel vele szemben – csakhogy az efféle hatalmi ügyködés merőben ellentétes a liberális, de a demokratikus értékrenddel is. (Debreczeni József közíró, Népszava, 2010. december 24.)

Nem az a cél, hogy saját média teremtésével felépítsük a Hír TV balliberális ellenpontját. (Gyurcsány Ferenc szocialista politikus, Facebook.com, 2011. július 16.)

Én mindig elleneztem, hogy a bal olyan médiabirodalmat építsen ki, mint a jobb. (Földes György történész, a Szabad Sajtó Alapítvány lemondásra készülő elnöke, FN24.hu, 2011. december 2.)

Nem célunk pártlapot csinálni a Népszabadságból. (Kránitz László szocialista politikus, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke, eMasa.hu, 2012. szeptember 13.)

Az MSZP-nek soha nem lesz százmilliárd forintja, hogy olyan médiabirodalmat építsen, tartson fenn, mint a Fidesz. (Szanyi Tibor szocialista politikus, hvg,hu, 2013. március 8.)

Nem tartom tisztességesnek, okos dolognak sem, hogy a média pártosodik, mert a médiának nem ez a szerepe. A média fő feladata, hogy legyen független, tartson tükröt a társadalom elé. (Magyar György ügyvéd, Népszava, 2015. április 2.)

Az lenne a jó, ha minden pártnak lenne lapja. (Ungár Péter LMP-politikus, Index.hu, 2018. június 11.)

Ha valaki pártmédiát szeretne, akkor azt föl kell építeni. (Szabó Szabolcs független  országgyűlési képviselő, 444.hu, 2022. április 7.)

Az ellen-pártsajtó nem tartozik az alternatív nyilvánossághoz. (Pikó András józsefvárosi polgármester, a Klubrádió volt műsorvezetője, Facebook.com, 2022. június 2.)

Médianapló – 2022. június 04.

Címkép: Marabu: Pártlap