Ha a nép rájön, hogy átverték, akkor tömeges elégedetlenség törhet ki

Posted by

Beszélgetés Békesi Lászlóval

Részlet az Élet és Irodalomból
Kardos Ernő
A háborús vészhelyzetet meghirdető szabályozás akár azt is lehetővé teheti, hogy az ország érdekében átmeneti időre gazdálkodásba vonják az állampolgárok vagyonát, jövedelmét, megtakarításait! – így értelmezi az Alaptörvény tizedik módosításának 53. cikkelyét az egykori pénzügyminiszter, Békesi László.
A közgazdász nem feltételezi, hogy a lehetőséggel azonnal élni kíván az Orbán-kormány, de a jogalap megteremtése számára komoly riadalmat okoz. A háborús veszélyhelyzet egyébként módot ad a kormánynak az extraprofitadó kivetésére, amelynek várható összege Békesi számításai szerint megegyezik a választási kampányban osztogatott családiadó-visszatérítés mértékével. Lényegében tehát a Fidesz visszakéri a társadalomtól a választási győzelme árát.
A volt pénzügyminiszter egyébként megdöbbentőnek tartja azt az inflációs statisztikát, amely szerint az életfenntartáshoz szükséges termékek áremelkedése az elmúlt évben 30–50 százalék között változott. A héten 80 éves Békesi László adott interjút lapunknak.
“– Említette, hogy az infláció meghaladja a 15 százalékot, mennyi lehet pontosan?
– Az biztos, hogy az infláció már ma is túl van a 15 százalékon, pedig a hatósági árak kivezetése csak ezután következhet be. Létezik már olyan árstatisztika, amely szerint az életfenntartáshoz szükséges termékek áremelkedése az elmúlt évben 30–50 százalék között változott. Tehát bizonyítottnak látom, hogy a lakosságot „kímélő” kényszerintézkedések egészen durva árnövekedéssel járnak.
– El tudja képzelni, hogy az Európai Unió a háborús helyzet miatt akkor is postázza a magyar kormány számára az újjáépítésre szánt eurómilliárdokat, illetve a költségvetési ígérvényeket, ha Orbán Viktor nem állítja helyre az ország demokratikus működését?
– Nem! Ezt ma már nem tudom elképzelni, szinte bizonyos, hogy az unió csak a jogállami feltételek teljesítése esetén fizet majd. Ezt ma már érzékeli Orbán Viktor is, ezért is harsogják, hogy a korrupt kormány tisztviselői vagy fideszes politikusok is börtönben végezhetik. Továbbá megpróbálják elhitetni, hogy nálunk plurális és kritikus a média. Van, aki 12 év után döbben rá, hogy a továbbiakban nem tartható fenn a közmédia egyoldalúsága.
Ez persze nem elég, ezért az olaj- és gázembargó lebegtetésével próbálják revolverezni az Európai Bizottságot. Érvük úgy szól, hogy az embargó nagyobb kárt okoz az európai országoknak, mint az oroszoknak. Az a szövegük, hogy ne mi fizessük a háború árát. Az embargó támogatásáért cserébe az újjáépítési alap teljes összegét kéri a magyar kormány.
– Ha a magyar gazdaságnak kellene kivédenie az energiaválság veszteségeit, az mekkora csapás lenne?
– Brutális, a magyar gazdaság ezt a terhet nem bírná ki, tehát rá vagyunk utalva az unióra. Ne felejtsük el, hogy 2010-től a magyar gazdaság átlagot meghaladó növekedéséből évente 2-3 százalékot kizárólag az Európai Unió támogatásával értünk el, amit még kiegészített a külföldön élő és dolgozó honfitársaink jövedelemátutalása is. A hazai növekedés a Fidesz irányítása alatt valójában nulla lett volna, ha nincsenek külső erőforrások. Ha ez a támogatás megszűnne, az maga lenne a gazdasági atombomba. Akkor tényleg térdre, imához.
– Ezért is kérdezem, hogy a támogatásért cserébe rákényszerül a magyar kormány, hogy helyreállítsa a jogállami intézmények demokratikus működését? Gondolok az Ügyészségre, az Alkotmánybíróságra, a fékek és ellensúlyok rendszerére.
– Sajnos ezt sem tudom elképzelni. Látszatintézkedések születhetnek, de Orbán folytatja majd a pávatáncot. A lényeg nem változik, ahhoz ezt a rendszert alapvetően meg kéne változtatni.
– Ennek ellentmond a legfőbb ügyész Bécsben, szakmai konferencián tett kijelentése, mely szerint a magyar jogrend lehetővé teszi, hogy az unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények esetén az Európai Ügyészség is felléphet Magyarországon pótmagánvádlóként. Ezért nem is kell csatlakoznunk az Európai Ügyészséghez. Ez nem az eddigi kormányálláspont feladása?
– Nem vagyok jogász, de higgye el, hogy ez blöff, vagy ha jobban tetszik, ez is csak a pávatánc része.
– Mindezek ellenére Ön szerint lehet itt konszolidáció, ha másért nem, hát az uniós pénzek megszerzése reményében? Végül is a Kádár-rendszer is eljutott arra a pontra, amikor elkezdték konszolidálni az országot.
– Ne felejtse el, a kádári konszolidáció alapja az volt, hogy „te nem pofázol bele a politikába”, cserébe a rendszer biztosítja, hogy napról napra biztonságosan, szerényen ugyan, de jobban élsz. Látszatra Orbán is javítani akarja a jólétet, de közben átveri a népet, hisz bizonyos, hogy a rezsiköltségek támogatását végül az emberek fizetik meg. Erre előbb-utóbb rá fognak jönni. Az a meggyőződésem, hogy az Orbán-rendszer nem konszolidálható, legfeljebb a demokratikus parlamenti tevékenység látszata tartható fenn. Ezért cserébe nemrég a Fidesz szavazatokkal is támogatta a Mi Hazánk mozgalmának parlamentbe jutását, illetve az előválasztáson 200 ezer fideszes szavazott Márki-Zay Péter helyzetbe hozására. Ilyen módszerekkel totálisan megosztották az ellenzéket, akik ma bent ülnek a T. Házban, és jelenlétükkel legitimálják ezt az antidemokratikus, autoriter hibrid rezsimet, annak rablógazdálkodását, maffiamódszereit.
– Gondolja, hogy a ma civakodó ellenzék képes lesz megerősödni a következő ciklusban?
– Az autoriter hibrid rezsim sajátossága, hogy csak a látszata marad a demokráciának. Abban a pillanatban, ha a látszat fenntartása veszélybe sodorná a monopolhatalmat gyakorlókat, azonnal megváltoztatják a választási rendszert, az alkotmányt, bármit, amire szükségük van hatalmuk megőrzéséhez. Ha kell, akkor erőszakkal is beavatkoznak. Úgy látom, hogy a mai hatalmat az ellenzék demokratikus, parlamentáris eszközökkel már nem tudja leváltani, ez lehetetlen. A helyzet ilyen szempontból teljesen reménytelen.
– De Ön szerint akkor mi lesz itt?
– Két forgatókönyv lehetséges. Ha a nép majd rájön, hogy átverték, akkor tömeges elégedetlenség törhet ki – ennek nálunk nincs esélye –, ami forradalmi erőszakkal változtatja meg a fennálló rendet. Ilyen esetben a hatalom az utcán dől el, de ezt a vészhelyzet fenntartásával bármikor, akár erőszakkal is meg lehet akadályozni.
Sokkal reálisabb számomra, hogy belülről repedezik szét a rendszer. Ennek lehetnek gazdasági okai, hisz ha valamiért elfogynak azok az erőforrások, amelyek felosztásával Orbán stabilizálni tudja a hátterét, pénzelni tudja a híveit, akkor felütheti a fejét egy belső elégedetlenség, s akkor belülről buktatják meg Orbán Viktort. Én ma ezt látom egyedül lehetségesnek, de magától ez sem megy. Az elégedetlen állampolgároknak mindent meg kell tenniük, hogy leleplezzék a hatalmat, ha szükséges, a küllők közé kell tenni a botot, s közben felkészülni arra, hogy ha változás jön, akkor fel tudjon állni egy ütőképes ellenzék.”
2022.06.03.