Kirill, akit megvéd Orbán Viktor

Posted by
Krekó Péter
>Semmi sem szolgálhatja jobban a magyar érdekeket, mint a korábbi KGB-ügynök, háborús bűnöket és bűnösöket támogató, korrupt dohánykereskedő Kirill Pátriárka védelme a szankcióktól. Kirill morális és spirituális nagyságáról sokat elárul, hogy vagyonát másfél és 4 milliárd dollár közé becsülik, és mellékelt, 2009-ben készült képen Kirill karján egy kb. 30 000 dolláros (mostani átfolyamon közel 12 millió forintos) óra látható. Mikor botrány kerekedett belőle, az ortodox egyház gyorsan kiretusálta a képről a karórát-úgy, hogy az asztalon továbbra is látszott a tükörképe.
Az orosz ortodox egyház mint hatalni eszköz mind a nyugatellenes összeesküvés-elméletek terjesztésében, mind az Ukrajna elleni indulatok szításában, mind a titkosszolgálati akciókban kiemelt szerepet vállalt az utóbbi években.
Kirill Putyin uralmát Isten csodájának nevezte, és a keresztényeket bebörtönző Fidel Castro-ról mindig nagyon elismerően nyilatkozott – személyes találkozókon is. Igazi békeharcosként mind a szíriai beavatkozást, mind az Ukrajna elleni inváziót támogatta.
Ajánlott irodalom az orosz ortodox egyház politikai szerepéről: Marcel van Herpen: Putin’s Propaganda Machine.
Címkép: Kirill karórája