Biden elnök: Mit fog és mit nem fog tenni Amerika Ukrajnában

Posted by
Serény Péter

>Biden amerikai elnök (Amerikában nem szokatlan módon) véleménycikket közölt a New York Times-ban. A május 31-i dátumú „vendégesszé” címe: „Biden elnök: Mit fog és mit nem fog tenni Amerika Ukrajnában.” Hozzátehetjük, a félreértések elkerülése végett. És mintegy válaszul a New York Times hasábjain is olvasható, tisztázást sürgető bírálatokra.
Néhány igen fontos kijelentés a cikkből:: Az Egyesült Államok nem fog nyomást gyakorolni Ukrajnára, hogy területi engedményeket tegyen. Biden egyetértőleg idézi Zelenszkij ukrán elnök szavait, miszerint ezt a háborút véglegesen diplomáciailag lehet lezárni. Az amerikai elnök hozzáfűzi: minden tárgyalás a terepen kialakult tényeket tükrözi. Az USA azért támogatja Ukrajnát fegyver- és lőszerszállításokkal, hogy a lehető legjobb tárgyalási pozícióhoz segítse. E támogatásnak nem célja, hogy Ukrajna annak révén csapásokat mérjen a saját határain túl.
Az elnök külön hangsúlyozza: „Nem célunk egy a NATO és Oroszország közötti háború. Bármennyire nem értek egyet Putyin úrral, és bármennyire botránynak tartom az akcióit, az Egyesült Államok nem fogja megkísérelni, hogy előmozdítsa eltávolítását a hatalomból Moszkvában. Mindaddig, amig nem éri támadás az Egyesült Államokat és szövetségeseinket, nem fogunk közvetlenül bekapcsolódni ebbe a konfliktusba, sem úgy, hogy amerikai csapatokat küldenénk harcolni Ukrajnába, sem úgy, hogy orosz erőket támadnánk meg. Nem bátorítjuk Ukrajnát és nem tesszük képessé arra, hogy csapásokat mérjen a saját határain túl. Nem akarjuk elnyújtani ezt a háborút, csak azért, hogy fájdalmat okozzunk Oroszországnak”.

Címkép: Rebecca Chew: Ukrajnába bonyolódva/ NYTimes