Az ellenzéki szórólap mire való lett volna?

Posted by
Zöldi László
>Sokan elemezték az ellenzéki vereséget, köztük Bruck András író is. Ha kötetben jelennek meg a publicisztikái, kirajzolódik belőlük az Orbán-korszak hangulata. A választás után így fogalmazott: „Legyen vége annak a tűrhetetlen helyzetnek, hogy az ellenzéknek egy A4-es, házilag nyomtatott papíron kell vidéken a híreket terjesztenie.”

A Nyomtass te is! mozgalom szórólapjára utalt. Vajon lebecsüli L. László János kezdeményezését? Vagy úgy is lehet érteni, hogy nincs baja az egyszerű szavakkal megírt és házilag nyomtatott hetilappal, hiányolja azonban az ellenzéki pártok kreativitását? Vajon ott lesz-e ma délután kettő és négy között a MÚOSZ székházában, a nyilvánosság helyzetéről szervezett konferencián? Addig is megpróbálom elmagyarázni, hogy miről van szó.

2017 végén vita robbant ki a Facebookon. A kezdeményező szerint röplapra volna szükség, hogy a vidéki Magyarország is értesülhessen egy botrányról, amelyet a kormánypárti sajtó elhallgatott. Az egyik hozzászóló szerint A/4-es formátumú és 80 grammos papírra kéne nyomtatni a történetet. A másik beszállt volna a sokszorosításba, a harmadik csatlakozott volna hozzá. A negyedik szerint a röplap száll a levegőben, és ha egy háztetőről engedik el, szórólap lesz belőle. A kezdeményező úgy foglalta össze a vitát, hogy még a végén ők fogják megszervezni a szamizdatot.

Nem kellett megszervezni. A digitális asztaltársaság tagjai hajszálpontosan írták körül az akkor már több mint egy éve működő Nyomtass te is!-t. Az idő tájt az Európai Parlamentben egy magyar politikus volt az okosfalu-projekt gazdája. Az ellenzéki szórólap is a falvak népének készült, ezért javasoltam Szanyi Tibornak, hogy az Uniótól szerezzen pénzt. és hálából elnevezzük az anyagi gondokkal küszködő szórólapot szanyizdatnak. Úgy alakult a helyzet, hogy az ellenzéki pártvezetők sem adtak pénzt a Nyomtass te is!-nek, még a nevét sem tudták pontosan kimondani. Anyagi forrásaikból inkább a pártjukhoz közel álló portálokat támogatták.

A 106 választókörzet ellenzéki képviselőjelöltjei viszont rájöttek, hogy a szórólap növeli az esélyeiket. A maguk szerény módján támogatták is a mintegy kétezer aktivistát, akiknek segítségével ezer kistelepülésre jutott el a hírlap. A mai tanácskozáson bizonyára kiderül, vajon milyen hatásfokkal. Az a benyomásom, hogy ha az ellenzéki pártok vezetői átcsoportosították volna az erőforrásaikat, akkor a Nyomtass te is! révén megakadályozhatták volna a kétharmados vereséget.

 

Tíz mondat a Nyomtass te is!-ről

 

Gesztusnak szánom, hogy a Nyomtass te is! néhány példányának előállításával és terjesztésével hozzájáruljak e mozgalom remélt sikeréhez és az Orbán-rendszer még jobban remélt bukásához. (Balla D. Károly ungvári költő, BDK.blog, 2017. augusztus 27.)

L. László János olyan hírekből szerkeszt hetilapot, amelyek kimaradtak az MTI kínálatából. Fölteszi őket a világhálóra, és a vidéki aktivistáknak azt javasolja, hogy nyomtassák ki. Az ötletből a választási kampány közeledtével akár a legerőteljesebb ellenzéki média-akció bontakozhat ki. (Zöldi László újságíró, Blog.hu, 2017. november 14.)

Már több mint ötven településen vagyunk jelen. (L. László János alapító-főszerkesztő, Átlátszó.hu, 2018. február 20.)

Összesen 82 településről kaptunk visszajelzést, hogy rendszeresen vagy alkalomszerűen nyomtatják, szórják a lapjainkat. (L. László János főszerkesztő, Magyar Hang, 2018. szeptember 14.)

Napjaink szamizdat kiadványa. (Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Hang.hu, 2021. november 5.)

Házhoz vitt valóság. (Doros Judit újságíró, Népszava Online, 2021. noevmber 16.)

Nyomtass magad! mozgalom (Vadai Ágnes DK-politikus, ATV, 2022. január 20.)

Egy A/4-es papírlapra nyomtatott információmorzsa-gyűjtemény is képes a vélemények megváltoztatására, ha rendszeresen eljut hozzájuk. (Vásárhelyi Mária szociológus, Facebook.com, 2022. február 7.)

A szervezetnek már kétezer önkéntese van. (Siposhegyi Zoltán újságíró, Euronews.com, 2022. február 12.)

Legyen vége annak a tűrhetetlen helyzetnek, hogy az ellenzéknek egy A4-es, házilag nyomtatott papíron kell vidéken a híreket terjesztenie. (Bruck András író, Facebook.com, 2022. április 12.)

Médianapló – 2022. június 02.

Címkép: Nyomtass te is! csoport