A polgármester nem tudott semmiről, de elmondta a dolgok hátterét

Posted by
Baranyi Krisztina
>Ferencvárosi polgármester
>Pár nappal ezelőtt az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Ferencvárosi Média Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy megszüntette a 9 Magazin főszerkesztőjének, Vágvölgyi B. Andrásnak a munkaszerződését.
Erről a szándékáról előtte engem nem értesített, a felmentésről semmit nem tudtam.
Az egyoldalú felmondás indoka az, hogy a főszerkesztő nem minden nap jelent meg a szerkesztőségi irodában.
Bár fontos szempontnak tartom az önkormányzaton és cégein belül a munkaügyi szabályok betartását, nyilvánvaló, hogy egy újság, pláne egy havilap szerkesztőjének szükségtelen minden reggel nyolctól az íróasztalát támasztania.
Végképp nem 2022-ben.
Nincsen kétségem afelől, hogy Hagymási Zoltán ügyvezető igazgató ürügyet keresett a főszerkesztő eltávolítására.
Feltételezem, hogy ezt a kerületi képviselők egy részének nyomására tette. A gyanút erősíti, hogy a képviselő-testület a múlt héten nem fogadta el a média cég 2022-es üzleti tervét.
Ferencvárosban most ugyanaz történik kicsiben, mint ami a Népszabadsággal, az Indexszel, korábban az Origóval történt meg nagyban.
A helyi szabad sajtó eltiprását nem fogom szó nélkül hagyni.
2020 tavaszán nyílt pályázatot írtunk ki a kerületi újság főszerkesztői pozíciójára. A szakmai zsűri tagjai Hargitai Miklós a MUOSZ akkori elnöke, Majtényi László, az ORTT korábbi és az EKINT jelenlegi elnöke, valamint a Főszerkesztők Fórumát képviselő Metz Edina voltak.
A veszélyhelyzet miatt ekkor a polgármester gyakorolta a testületi jogköröket is, de a pályázatról tájékoztattam a képviselőket és kértem a frakciókat, hogy delegáljanak a zsűribe további tagokat.
A frakciók nem éltek a lehetőséggel, viszont azonnal támadták a pályázatot.
A fideszes propaganda oldalak arról írtak, hogy a kerületi lapot a helyi parkolási maffiát korábban leleplező Ács Dánielnek és 444-es kollégáinak szeretném átjátszani. (Ács Dániel természetesen nem is pályázott, ahogy 444 egyetlen munkatársa sem).
Mindeközben Torzsa Sándor, az MSZP és a DK helyi képviselőit tömörítő frakció vezetője a következő választ adta: “nem kívánunk jelölni ebbe a bizottságba, mert a pályázati kiírás és annak körülményei súlyosan aggályosak ezért az egész folyamatot illegitimnek tekintjük”.
Benyújtottak viszont egy előterjesztést a következő, tehát a veszélyhelyzetet követő első testületi ülésre, amely visszavonta volna a pályázati kiírást és megsemmisítette volna annak – ekkor még ismeretlen – eredményét.
Ettől az előterjesztéstől végül azzal a feltétellel álltak el, hogy a lapot a kerületi tv-vel együtt önálló média cégbe integráljuk.
Ebben könnyen meg tudtunk egyezni, hiszen a média cég felállítását korábban magam javasoltam az átláthatóbb működés érdekében.
Az újság vezetésére kiírt pályázatot Vágvölgyi B. András, a Magyar Narancs egykori főszerkesztője nyerte meg.
Az adminisztratív körök lefutása után megalakult a kiadással megbízott Ferencvárosi Média Kft. igazgatójának Hagymási Zoltánt választotta meg a képviselő-testület, aki már a Fideszes éra alatt is a helyi tv vezetője volt.
Vágvölgyi munkatársaival együtt megújította a lap tartalmi struktúráját, arculatát és személetét.
Az önkormányzati lapok mezőnyében kiemelkedő újságot hoztak létre.
Tavaly év elején a Medián készített többek között a 9 Magazinra is kitérő reprezentatív közvélemény-kutatást a kerületben. Akkor a ferencvárosiak 41 %-a értékelte úgy, hogy a korábbi laphoz képest javult az újság, míg 12 % szerint romlott.

A 24.hu-n éppen egy évvel ezelőtt jelent meg a kerületi újságokat elemező, “Megszületett a NER-t idéző balos propaganda, de van más is – milyen tömegsajtót csinál az ellenzék közpénzből?” című cikk https://24.hu/…/28/kerulet-lap-ellenzek-kozpenz-baloldal/

.A szerző a 9 Magazinról a következőket állapítja meg:

“A IX. kerületben, ahol 2019 őszén az ellenzék által támogatott független Baranyi Krisztinát választották polgármesternek, az eddigiektől markánsan eltérő önkormányzati lap működik.
Hiányzik belőle nagyjából minden, ami az önkormányzati sajtót sokszor elviselhetetlenné teszi: nincs benne állandó polgármesteri interjú, sem fotódömping, nem beszél minden számban legalább egy alpolgármester csip-csup ügyekről, és nyelvileg, de képileg is sokkal igényesebb, mint ami a műfajban megszokott.
Úgy fest, hogy a 9 címet viselő újság készítői úgy döntöttek, kilépnek az olvasót nemcsak próbára tevő, de valójában le is néző propaganda+pr kombináció uralta keretekből, és csinálnak valami olyat, ami más, elsősorban szép, informatív és olvasóbarát.”
Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri
Olyan újság nincsen, ami mindig mindenkinek teljesen megfelel.
A 9 Magazin sem ilyen. Nekem is akadnak időnként kifogásaim, lennének ötleteim. De távol tartom magam attól, hogy a sajtó munkájába beleavatkozzak.
A képviselők egy része azonban ezt másképp gondolja. A fideszesek (az álcivil “lokálpatrióta” képviselővel együtt) testületi és bizottsági üléseken rendszeresen támadják a lap főszerkesztőjét.
Torzsa Sándor, az MSZP-DK képviselőcsoport vezetője tavaly júniusban levelet írt nekem, a jegyzőnek és Hagymási cégvezetőnek a helyi előválasztáson induló DK-s jelölt szerinte előnytelen fotója kapcsán:
“…frakciónk azonnali vizsgálatot kér, ami megválaszolja azt a kérdést, hogy fordulhat elő, hogy egy szerkesztett újságban, ami többszörös lektoráción megy keresztül, egy ilyen személyében degradáló kép kerül beszerkesztésre? Reméljük, hogy kínos magyarázkodáson kívül, valódi következményei lesznek…”
A kérdést egyébként a képviselőjelölt és a főszerkesztő egymás között könnyedén tisztázni tudták, és lekerült a napirendről.
Múlt héten került a képviselő-testület elé a Média Kft. 2021-es beszámolója és idei üzleti terve. A üzleti terv része a papír árának jelentős emelkedése miatti magasabb nyomdaköltség, és ennek megfelelően az önkormányzati támogatás – a teljes költségvetésünket rendkívül szerényen érintő – emelése.
A testület meglepetésemre ezt nem szavazta meg.
Torzsa Sándor az üzleti terv későbbi elfogadásásához újabb előterjesztést kért a városvezetéstől, és a lappal kapcsolatos különböző koncepciók közötti testületi döntést szorgalmazta.
“A lokálpatrióták egy kicsit tovább mennének, mi javasolnánk a Kilences teljes megszüntetését, hiszen mint ahogy Baranyi Krisztina polgármesterünk mondta, tőlünk teljesen független” (ti. a képviselőktől) – mondta ezután Deutsch László, a Fidesz helyi álcivil szervezetének a képviselője.
Másnap délután a Média cég ügyvezető igazgatója egyoldalúan megszüntette a főszerkesztő munkaszerződését.
(Torzsa Sándor, a helyi MSZP-DK frakció fentiekben többször idézett vezetője, a HírHugó című online revolverlap munkatársa.
Egy másik ferencvárosi MSZP-s Kelemen László, szintén a HírHugó szerkesztője, a ferencvárosi MSZP-DK frakció titkára, a Torzsa által elnökölt Egészségügyi és Szociális Bizottságba delegált MSZP-s külső tag.
Mind a két pozíciójáért szerény javadalmazást kap az önkormányzattól.)
Az ügyvezető indoklását a főszerkesztő eltávolítására elfogadni nem tudom.

Választási ígéretünk volt a ferencvárosi szabad sajtó létrehozása és működtetése, pártérdekek alapján ennek korlátozása számomra elfogadhatatlan.

Címkép: Vágvölgyi