De ki felel a magyar tökfőzelék egységes kommunikációjáért? Talán a hadügyminiszter…

Posted by

 

>A kormányzati munkamegosztás az utóbbi napok legvidámabb olvasmánya.
Ne rágódjanak már annyit azon, hogy Pintér felügyeli az egészségügyet és a közoktatást, vagy hogy a gazdaságért felelős 7-8 miniszter majd egymás sarkát tapossa. Sokkal érdekesebb részletei is vannak a miniszterek feladatkörét tartalmazó új jogszabálynak.
Például van ugyebár kulturális miniszter, ő foglalkozik az egyes művészeti ágakkal, kivéve egyet. A film, az Rogáné. Biztosan szeret moziba járni, míg a kulturális miniszternek talán hamar vibrálni kezd a szeme attól a sok ugráló alaktól a filmvásznon. Van ilyen, így aztán ő sajnos nem tudta vállalni. Mert azt fel sem tételezem, hogy egyszerűen a miniszterelnökhöz legközelebb dolgozó Rogán alá akarták begyűjteni azokat a területeket, ahol sok pénz mozog. A szépirodalom, a kisplasztika vagy a szonáták szerzése nem ilyen. Na de a filmgyártás! A film mellett ő kapta a szerencsejátékot és a turizmust is. Logikus. Ő a titkosszolgálatok uraként majd jól a körmére néz a közpénzeket kezelőknek. Erről híres.
Hogy a kultúráért és tudományért felelős miniszter ne sírjon, cserébe ő gondoskodhat a család- és népesedéspolitikáról. Miért ne? Egyrészt létezik szexuális kultúra is, másrészt a sok tudós majd jól meg tudja számolni, éppen hányan vagyunk.
A miniszterelnökséget vezető Gulyás miniszter, ki tudja, miért, de egyben felelős a magyar bor egységes kommunikációjáért. Azt nem tudom, ki felel a magyar pálinka, a magyar málnaszörp vagy a magyar tökfőzelék egységes kommunikációjáért, talán a hadügyminiszter. Ehhez jól illeszkedik Gulyás másik érdekes feladata, miszerint a térképészetnek is ő a hivatalos gazdája. Ez azért jó, mert mindig meg tudja nézni a térképen, hol van Tokaj vagy a Badacsony.
De ott már az én tudományom is megáll, hogy miért ő felel a kisvasutak működéséért és fejlesztéséért. Nem Palkovics, a közlekedés és az ipar minisztere, hanem ő. Talán a kisvasútak számára nem is fontos, hogy tényleg közlekedjenek. De ez semmi ahhoz képest, hogy ez a szegény, amúgyis túlterhelt Gulyás “kialakítja a hajtányozási program kereteit”. Remélhetőleg ő tudja, mi ez, én sajnos nem, de biztosan remek program lesz, kitűnő keretekkel.
Megmondjam, mi tetszett a legjobban? Palkovics munkaköri leírása. Hozzá tartozik többek között az érdekegyeztetés és a társadalmi párbeszéd. A feladat rátalált a megfelelő emberre. Ha valaki, hát Palkovics finom érzékkel bír a párbeszédhez. Láttuk az Akadémia és a Színművészeti történetén.
Igaz, ha eddig nem is, még megtanulhatja. Tudniilik a felnőttképzésért is ő felel.

Címkép: Halász Géza: Csontot dob a vezér