És ha Rapport Ricsinek elege lett!?

Posted by

 

Mindezek már jelezték a román sakkszövetség kiváló taktikai érzékét, az egészre a koronát viszont a verseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa tette fel, aki „visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot” tett Rapportnak. Ne csak pusztán a pénzre gondoljunk, Dragic szerint támogatása lehetőséget nyújthat, hogy a következő években Rapport eséllyel induljon a világbajnoki címért.
A legkedvesebb mondat erről a sajtóbeszámolókban: „Ricsi édesapja úgy tudja, a sakkozó már döntött, elfogadta az ajánlatot, amely azt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz”. Hát ha már apa is úgy tudja, lehet benne valami… Annak is meg lehet a jelentősége, hogy idén – Lékóhóz hasonlóan – Rapport nem utazik a július 28. és augusztus 10. között az indiai Chennaiban megrendezendő sakkolimpiára.
Egyéniben induló sportolók esetében szinte mindig nekik, a küzdőknek drukkolok elsősorban, s csak másodsorban az országuknak. Ha valaki ezért megvet, gondoljon Bölöni Lászlóra, Balázs Jolánra, Szabó Orbán Olgára és a többiekre. De akár Rapportra. A sakkozók esetében ugyanis különösképpen. Gondoljunk Talra, Kaszparovra, Bronsteinra.

Mindeközben nem szabadulok a gondolattól, hogy Rapport Richárd esetében a döntést megkönnyítette, hogy unja a magyarországi… viszonyokat. Hogy a NER mindig nyer, mindig mindent elvisz.

Sok sikert, Rapport Richárd, aki pont háromszor vagy fiatalabb nálam. Sok sikert bájos kis feleségednek is.

2024-ben a 44. sakkolimpiát Budapesten rendezik, addig persze sok víz lefolyik a Dunán (szárazság esetén is) – kinek lenne a szégyene, ha Rapport román színekben indulna?

A szerkesztő megjegyzése

Rapport Richárd magyar nagymester tavaly a norvégiai Stavangerben zajló szupertornán döntötte meg a 2005 óta fennálló – Lékó Péter nevéhez fűződő – magyar értékszámrekordot: amikor a 7. fordulóban a világossal legyőzte a korábbi világbajnoki döntőst, Szergej Karjakint.

A parti – a Nimzo-indiai védelem „három huszár” változata – ITT tekinthető meg (játszható le, lépésenként).

Címkép: Rapport

Új Hét