Drámai fordulóponthoz érkezett Orbán uralkodása

Posted by
 Magyaur

>Orbán Viktor, aki eddig a „pillanatot uralta”, most szembesülhet az „igazság pillanatával”. A megfontolt országépítés helyett történő esztelen pénzszórás következtében hatalmas lyuk tátong az ország költségvetésében és a korábbi segítőire: a „hasznos hülye merkelista” Európai Unióra, valamint a két rokonlélekre, akik más-más okokból ugyancsak pácban vannak; Putyinra és Erdoganra nem számíthat. Nem beszélve Hszi Csin-pingről, aki a 4.000 éves kínai állambölcsesség magas fokáról már megmérte, átlátott rajta és könnyűnek találta.

Orbán tehát a hadiállamok szokásos politikai gyakorlatának megfelelően „vészhelyzetet”, pénzügyi szükségállapotot hirdetett, majd ezt kárörvendő módon gyorsan összekapcsolta gyűlölt ellenségeinek: az ellenzéki pártoknak és Budapestnek a megsarcolásával, hogy legalább ennyi haszna legyen belőle… De a pénzügyi probléma csak a jéghegy csúcsa, végsősoron az orbáni nemzetállam működőképességéről van szó! Nem a kétszámjegyű infláció, a forint értékvesztése és a bankrendszer megingása okozza a legnagyobb gondot, hanem az egész orbáni stratégia kudarca. Hiba volt csak egyetlen országra, az oroszországi olajra, földgázra és atomenergiára alapozni az energiapolitikánkat, hiba volt lényegében csak egy emberre, annak kézivezérléses irányítására bízni a külpolitikát és a nemzetgazdaságot! A független szakértőkkel bizalmatlan Orbán nemcsak külpolitikailag szigetelődött el, hanem belpolitikai szempontból is, hiszen a rendszeres fideszes közvélemény-szondázások nem helyettesítik a szakértői egyeztetéseket és visszacsatolásokat.

Milyen lehetőségek állnak az ország előtt?

1.) Mivel a kompromisszumra képtelen Orbán jelenti magát a problémát, ezért őt kell kivonni az első vonalból, még egy harmadik kétharmados győzelem ellenére is!

  • Elképzelhető egy párton belüli megoldás: például Orbán beteget jelent és valaki átveszi „ideiglenesen” az irányítást.
  • De elképzelhető – a Fideszhez kötődő üzleti, politikai, egyházi és intellektuális körök, valamint a politikai felelősség szétterítése, az arcvesztés elkerülése érdekében – egy kívülre nyitó megoldás is: a Fideszhez lojális szakértőkből álló „szakértői kormány” létrehozása.

Orbántól és néhány emblematikus orbanista vezetőtől megszabadulva immár könnyebben lehetne egyességre jutni az Európai Unióval; a pénzcsapok megnyílnának és normalizálódhatna a helyzet az újra jogállamivá váló Magyarországon, egyszóval happy end.

2.) A rosszabb forgatókönyv az, ha Orbán a rossz kormányzásából fakadó válságért bűnbakká teszi a pénzt nem átutaló Európai Uniót. Ezért a rá jellemző kisnemesi rátartisággal huszáros, egyben öngyilkos lépésre szánja rá magát: a Huxitra. Ennek kicsi az esélye, mert Magyarország képtelen az önellátásra, de ha Orbán marad akkor ez sem zárható ki.

A „tékozló fiú” mindent egy lapra tenne fel és ki tudja mi lenne velünk…

Magyaur blog