Matolcsy pillérei és a lajtos kocsi

Posted by
Farkas Zoltán
>2030-ra elérjük az EU átlagát, mondja Orbán, Matolcsy, Nagy Márton. Jó lesz sietni. Leányfalun például tegnap este óta nincs víz, ma délelőtt (!) vonulnak ki javítani, és reggel hat körül a DMRV Zrt.-nél nem tudták megmondani, hogy mikor fognak végezni. Letettek egy lajtos kocsit az egykori Quaestor-hotel elé. Nesztek. Vigyen vizet, ki mivel tud.
Harminc éve Japánban ezt láttam: egyetlen éjszaka lebetonoztak egy száz méteres útszakaszt, hajnalban átadták a forgalomnak, fogalmam sincs, milyen technológiával. Ezt a tempót is megcélozhatnánk.
A magyar kormány a felzárkózást egy különös mutatóval, a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP-vel méri. Arról is írtam a héten a HVG-ben, hogy ez mennyire megtévesztő. Ebben a cikkben idéztem egyébiránt Matolcsyék A fenntartható felzárkózás című elemzését is.
„A Covid-járvány, a válságkezelés és a háború következtében a magyar gazdaság egyensúlyi mutatói a 2010 körüli szintre kerültek, hazánk újra felkerült a befektetési bankok sérülékenységi elemzéseinek térképére” – olvasható a dokumentumban. Eddig legfeljebb ellenzéki körökben fogalmaztak így…”
Vagyis van honnan felzárkózni.
Vagyis lehet, hogy 2030-ra egyetlen mutatót tekintve befogjuk az EU-t – bár nem hiszem -, de az a félelmem, attól még a DMRV Zrt.-nek nem lesz elég egy éjszaka a csőtörés elhárítására…
Happy End: tíz körül lassan csordogálni kezdett….