“Könyörgöm, akasszuk fel!”

Posted by

Victor Laszlo
>Washington

>A Washington Post ma arról számolt be, hogy a képviselőházi különbizottság, amely a 2021. január 6-i, a Capitolium elleni támadást vizsgáló tanúvallomásokat gyűjt arról, hogy Mark Meadows, a Fehér Ház akkori kabinetfőnöke elárulta másoknak, hogy Donald Trump akkori elnök jelezte, hogy támogatja Mike Pence alelnök felakasztását, miután a Capitoliumot aznap megrohamozó zavargók azt kezdték skandálni, hogy “Akasszátok fel Mike Pence-t!”.
Mark Meadows a tavalyi kapitóliumi támadás idején az Ovális Irodából nyíló étkezőben tartózkodott Trumppal – közölték a bizottsággal. Meadows ezután elhagyta az ebédlőt, és arról tájékoztatta a közelben tartózkodó többi embert, hogy Trump az alelnök felakasztásának lehetőségét pozitív dolognak látja – hallotta a bizottság.
A vizsgálatot ismerő személyek szerint Meadows megjegyzéséről szóló beszámolót, amely Trump reakcióját jellemzi az alelnökkel kapcsolatban, legalább egy tanú megerősítette a bizottságnak – de ezek a személyek nem írták le, hogy milyen hangnemben hangzott el a megjegyzés. Névtelenségük megőrzése mellett beszéltek, hogy még őszintébbek legyenek az érzékeny témával kapcsolatban. A fejleményről először a New York Times számolt be. A dologról a bizottság nem kívánt nyilatkozni. Egy nyilatkozatában Trump azt állította, hogy a vizsgálat “csak a demokraták lejárató kampányának meghosszabbítása”. Meadows szóvivője nem válaszolt a kommentárra vonatkozó megkeresésre.

Címkép: A volt elnök és a felakasztandó alelnök