Megírta az interneten: “Megyek és szétlövök egy általános iskolát”

Posted by

A New York Times csütörtök reggel leírta, hogy mi is történt az uvaldei iskolai mészárláskor.
Uvalde, a mexikói határhoz közeli vidéki városka, sivatagi fűzfákkal és nagylevelű juharokkal az utakon, olyan kevés hely van nagy rendezvények megtartására, hogy a kormányzó sajtótájékoztatójára ugyanabban a középiskolában került sor, ahol a fegyveres gyilkolt. A tanításnak csütörtökön kellett volna véget érnie a nyári vakáció kezdete miatt. Ehelyett a tanév hamarabb véget ért, mivel a szülők szembesültek az elképzelhetetlennel, és kedden órákig vártak rettegve, hogy megtudják megerősítésre gyermekeik sorsát.  Néhányan saját  DNS-ükkel, véres gézzel, tamponnal igazolták a rokonságukat az azonosításhoz.
A sajtóértekezletet tartó tisztviselők szerint Salvador Ramos esetében a  nem volt semmi, ami a lövöldözés előtt riadalmat keltett volna. Nem volt előzménye mentális betegségnek. Nem volt büntetett előéletű. “Jelenleg nem látunk indítékot vagy katalizátort” – mondta Steven McCraw, a Texasi Közbiztonsági Minisztérium igazgatója.

A gyilkos szelfije

De azok, akik ismerték a fegyverest, azt mondták, hogy a férfi egyre fenyegetőbben viselkedett:  kimaradt a középiskolából, és gyakran megijesztette a munkatársait egy gyorsétteremben, ahol dolgozott. Ha piszkálták, válaszul kiabált. Kevés barátja volt. “Káromkodott a vendégekkel, a vezetőkkel, még velem is” – mondta Jocelyn Rodriguez, 19 éves, a Wendy’s étterem alkalmazottja. Felidézte, hogy egyszer azt mondta neki: “Szét fogom lőni ezt a a Wendy’s-t”, de soha nem vette komolyan a fenyegetéseit. “Azt hittem, csak viccel.” Két héttel ezelőtt, mondta, a férfi már nem jelent meg a munkahelyén.

Május 17-én, egy nappal a 18. születésnapja után Ramos vásárolt egy AR típusú fegyvert egy helyi kiskereskedésben. Május 20-án vett egy másikat, közölték a hatóságok. 375 lőszert is vásárolt. Tervét burkoltan elárulta egy 15 éves német lánynak, akivel nemrég ismerkedett meg az interneten. A lány, aki kérte, hogy csak a becenevén, Cece néven nevezzék, azt mondta, hogy a fiú a születésnapja körüli napokban mobiljával közvetített videóval jelentkezett egy fegyverboltból, ahol elmondta neki, hogy puskát vásárol. Ramos a videohívás során egy fekete táskát is mutatott neki, amelyben láthatóan sok lőszer és legalább egy fegyver volt.

Kedden reggel a szülők kitették gyermekeiket a Robb Általános Iskolában, egy vidám téglaépületben, Uvalde szélén, ahol mindenki a nyári szünetre készült. Narcedalia Luna és 8 éves, harmadik osztályos unokája részt vettek az iskola étkezdéjében tartott évvégi díjátadó programon. Az unoka azonban azt mondta neki, hogy korábban haza akar menni. Így is tettek. “Beadtam a derekam, és örülök, hogy megtettem” – mondta. Visszatértek a Diaz utcai otthonukba.

Ugyanebben a rövid utcában, kevesebb mint fél mérföldre az iskolától, Ramos egy szerény házban lakott a nagymamájával. Kedd reggel Ramos úr nem sokkal 11 óra után SMS-t küldött a németországi lánynak, láthatóan bosszankodva, hogy a nagyanyja miatt. “I’m do something to her rn” – írta. A képernyőképeken nem látszik, hogy Cece válaszolt volna, de 11:21-kor Ramos úr újabb üzenetet küldött: “Épp most lőttem fejbe a nagymamámat”, amit azonnal követett egy másik: “Megyek és szétlövök egy általános iskolát”.

A tisztviselők szerint Ramos úr felvette az egyik fegyvert, amit vásárolt, és arcon lőtte 66 éves nagymamáját. A sérült nő a szomszéd házba sietett segítségért, miközben Ramos elhajtott a kisteherautójával, és magával vitt egy zsák lőszert és a két fegyvert. Luna asszony elmondta, hogy egy másik szomszéd észrevette a nagymamát, aki “véres arccal az arcán futott át az utcán”. A tisztviselők szerint Ramos  vezetett, nagy sebességgel haladt, majd az iskola mellett ütközött és összetört nagyjából 11:30-kor. Ahogy megközelítette az iskolát, a tisztviselők szerint találkozott az Uvalde iskolai körzet egyik biztonsági tisztjével. Az állami rendőrség tisztviselői szerint ellentmondásos jelentések születtek arról, hogy már ekkor történt-e lövöldözés.

Juan Paulo Ybarra Jr. elmondta, hogy amikor a fegyveres közeledett, a kishúga, aki a Robb Általános Iskola 10 éves tanulója, a negyedik osztályban volt, és filmet nézett. Elmondta, hogy kinézett az osztályterem ablakán, és meglátott egy férfit odakint egy fegyverrel, majd riasztotta a tanárát, hamarosan lövéseket hallottak – mesélte a lány. Ybarra elmondta, hogy húga elmondta, hogy ő és osztálytársai egyenként kiugrottak az ablakon, és az utca túloldalán lévő ravatalozóba menekültek, menedéket keresve.

A fegyveres bement az iskolába. Miután bejutott, az Uvaldei Rendőrség két rendőre megérkezett, és felvette a harcot a fegyveressel, mindkettőjüket lelőtték- mondták a tisztviselők.  Hamarosan több rendőr érkezett a helyszínre, de a fegyveres elbarikádozta magát két egymásbanyíló tanteremben. Egy taktikai egységre volt szükség, köztük a határőrség speciális ügynökeire, hogy végül betörjenek a termekbe. Amikor beléptek, az egyik ügynök pajzsot tartott fel, hogy a többi ügynök mögötte tudjon haladni. Három ügynök elsütötte a fegyverét, amint bejutottak a szobába, többször eltalálták a fegyverest, aki nem sokkal 13 óra után meghalt.

Címkép: Gyászol Uvalde (NewYorkTimes fotók)