Kockázatos, hogy a nyugati fegyverszállítások az ukrajnai korrupciót táplálják

Posted by

Dobozi István
>Hatalmas mennyiségű nyugati pénz áramlik Ukrajnába (“A G7 20 milliárd dollárt ígér az inváziót követő finanszírozási hiány pótlására”, Report, május 21.). Csak az elmúlt két hónapban Washington egyedül 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá. Egy ilyen kolosszális összegű pénz és katonai felszerelés – amely 2021-ben Ukrajna bruttó hazai termékének egyharmadával egyenértékű – küldése a megvert Ukrajnának megfelelő amerikai felügyelet nélkül, ha egyáltalán van ilyen, felelőtlenség.
Ez azt mutatja, hogy Washington milyen keveset tanult az afganisztáni bukásból, ahol az amerikai adófizetők dollárjai több “9/11 milliomost” teremtettek. Most úgy tűnik, hogy az USA kötelességének érzi, hogy Volodimir Zelenszkij elnök szinte minden sürgős kérését teljesítse, hogy nehézfegyvereket biztosítson anélkül, hogy nyomon tudná követni azok Ukrajnán belüli mozgását.

A Transparency International 2021-es Korrupció Érzékelési Indexe szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, közvetlenül Oroszország mögött. A Világbank korábbi alkalmazottjaként, aki az ukrán energiaszektorban dolgozott, személyesen voltam szemtanúja annak, hogy milyen nagymértékű károkat okozott a féktelen korrupció ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolására tett nagyszabású választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni csodálatra méltó ellenállása ellenére).

Oroszország 2014-es első inváziója óta Ukrajnában nagy illegális fegyverpiac alakult ki. Az amerikai pénzek és katonai felszerelések óriási áradata új utakat nyitott a vesztegetés és a belső kereskedelem számára az ukrán hadseregben. Erős felügyelet nélkül a sietve átadott amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen Amerika ellenfeleinek kezébe kerülhet. Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló erői után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

Ahogy Leon Trockij, az ukrán származású legendás szovjet kommunista vezető már régen figyelmeztetett: “A hadsereg a társadalom másolata, és annak minden betegségében szenved, általában magasabb hőfokon”.

Istvan Dobozi
A Világbank korábbi vezető elemzője

A cikket a Financial Times számára írta