“Meddig vagyunk hajlandók együtt élni ezzel a vérontással?”

Posted by

Az elnök a texasi iskolában történt lövöldözést követő érzelmes beszédében imát kért és politikai cselekvést igért
Christopher Cadelago és Laura Barrón-Lopez
Politico

>Joe Biden elnök ismét megpróbálta megvigasztalni a tömeges lövöldözés után gyászoló nemzetet, sürgetve a nagyhatalmú fegyvergyártók elleni fellépést, és ismételten feltette a kérdést, hogy az általa vezetett ország miért nem elég “gerinces” a vérontás megfékezésére. Főműsoridőben sugárzott beszédében a láthatóan elérzékenyült Biden azt kérdezte, mi kell ahhoz, hogy meggyőzze törvényhozó kollégáit arról, hogy “itt az ideje cselekedni”.
“Hány kisgyerek,volt szemtanúja a történteknek – látta, hogy a barátaik úgy halnak meg, mintha egy csatatéren lennének, az isten szerelmére” – mondta Biden. “Elveszíteni egy gyermeket olyan, mintha a lelked egy darabját elszakítanák. Üresség támad a mellkasodban.”

” Az Isten szerelmére mikor fogunk már szembeszállni a fegyverlobbival?” mondta Biden felindultan. “Miért vagyunk hajlandóak együtt élni ezzel a vérengzéssel?”

Tíz nappal azután, hogy az észak-amerikai Buffalóban rasszista tömeglövöldözés következtében 10 ember halt meg egy túlnyomórészt fekete közösségben, Biden japán és dél-koreai útjáról visszatérve egy másik, még sokkal halálosabb lövöldözésre tért vissza. Ezúttal legalább 19 gyermeket öltek meg egy általános iskolában Uvalde-ban, a Texas Hill Countryban található, erősen spanyolajkúak lakta városban. Legalább egy tanár és egy másik felnőtt is meghalt.

Még mielőtt az Air Force One leszállt volna a munkatársai tájékoztatták Bident a lövöldözésről. Az elnök a gépről felhívta a republikánus Greg Abbott texasi kormányzót, hogy segítséget ajánljon fel. Az elnök azt is elrendelte, hogy a Fehér Ház és az összes szövetségi épület zászlaját a hét hátralévő részében félárbocra eresszék. A keddi tömeges lövöldözés és az azt megelőző több ezer lövöldözés azonban a már megszokott mintát követte: a felháborodás országszerte, majd a várakozás, hogy Washingtonban megáll a dolog.

A vérontás ijesztő, sőt szinte lehetetlen kihívást jelent az elnök és a Fehér Ház számára, akikre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy cselekedjenek – különösen, mivel a Kongresszus nem akar vagy nem tud cselekedni. A texasi lövöldözés jellege pedig – még több gyermek, még egy általános iskolában – fájdalmasan emlékezteti Bident arra, hogy a tragédiák e pillanatai valójában nem eredményeznek jogalkotási lendületet. Közel egy évtizeddel ezelőtt az akkori alelnök Biden felügyelte a fegyveres erőszak megfékezésére létrehozott munkacsoportot, miután a Newtown-i Sandy Hook Általános Iskolában (Conn.) történt lövöldözés 20 gyermek halálát okozta, akik mind 6 és 7 évesek voltak, és a merénylet hat felnőtt dolgozó életét követelte. Biden képes volt számos végrehajtási intézkedést racionalizálni, de az általa javasolt jogalkotási lépés felhígult, majd a republikánusok által vezetett szenátusban a késleltetés miatt elbukott.

“Egy év sürgetjük  az elnököt, hogy nevezzen ki egy nemzeti fegyvermegelőzési igazgatót, és felszólítottuk, hogy nyilvánítson nemzeti vészhelyzetet. A Fehér Ház tudomásul vette a kéréseinket, de többször is visszautasított minket” – mondta Zeenat Yahya, az Életünk Menete politikai igazgatója. “Ez elfogadhatatlan. Múlt héten Buffalo. Ezen a héten a texasi Uvalde. Mindenkinek, aki hatalmon van, abszolút mindent meg kell tennie, hogy harcoljon az életünkért. Gyerekek halnak meg. Őszintén szólva dühösek vagyunk, hogy az elnök nem küzdött keményebben, és nem mi vagyunk az egyetlenek.”

Igor Volsky, a Guns Down America nevű érdekvédelmi csoport ügyvezető igazgatója azt mondta, csalódott, hogy Biden nem használta fel keddi beszédét arra, hogy konkrét tervet vázoljon fel. “Hogyan fog szembeszállni az NRA-val, és hogyan fogja a törvényhozókat arra kényszeríteni, hogy életmentő törvényeket fogadjanak el?”. kérdezte Volsky. “Ma az amerikai szülőket emlékeztették a gyermekeik iskolába küldésének veszélyeire. Ezeknek a szülőknek Joe Biden nem kínált semmilyen tervet, stratégiát vagy jövőképet arra vonatkozóan, hogyan lehetne megóvni gyermekeiket a fegyveres erőszakkal szemben”.”

Biden lecsapott az úgynevezett  “szellemfegyverekre” – ez az eddigi legkemáényebb intézkedése -, az igazságügyi minisztériumban csapásmérő csoportokat hozott létre az illegális lőfegyver-kereskedelem megfékezésére, és az év elején 50 millió dollárt biztosított az erőszak elleni beavatkozási programokra egy kormány által finanszírozott törvényjavaslatban. A múlt héten közel 40 csoport írta alá a Bidenhez és a demokrata kongresszusi vezetéshez címzett levelet, amelyben felszólították őket, hogy különítsenek el több pénzt a közösségi erőszakellenes kezdeményezésekre, tartsanak szenátusi vitát és szavazást a háttérellenőrzés kiterjesztéséről szóló jogszabályról, és hozzanak létre a Fehér Házban egy fegyveres erőszak megelőzésével foglalkozó hivatalt.

“Mivel a választók aggodalmukat fejezik ki a közbiztonság és a növekvő bűnözés miatt, önöknek erkölcsi és politikai felelősségük, hogy harcoljanak a biztonságosabb jövőért, amelyet minden választási szezonban ígérnek az amerikaiaknak a kampányban” – áll a levélben. “A választók minden olyan törvényhozót felelősségre fognak vonni, aki ezt elmulasztja”.

Ugyanezen aktivisták közül többen azt mondták, hogy még mindig nem hallottak választ a Fehér Háztól (azon kívül, hogy megerősítették a levél kézhezvételét), és még mindig nem tudnak konkrét lépésekről, amelyeket terveznek. Polgárjogi szervezetek vezetői Buffalo után szintén nyomást gyakoroltak a Fehér Házra, és sürgették, hogy tartsanak csúcstalálkozót a gyűlölet, a szélsőségesség és a fehér felsőbbrendűség ellen. Eddig a Fehér Ház “nagyon komolyan vette a csúcstalálkozóra való felhívást” – mondta Marc Morial, a Nemzeti Városi Liga vezetője -, de még nem adtak választ.