Háborús veszélyhelyzet – az első reagálások

Posted by
Földes Péter
>A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban. „A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét” – fogalmazott a kormányfő.
Orbán Viktor hangsúlyozta: ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is.
„Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát” – jelentette ki a miniszterelnök.
Orbán Viktor szerint ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség, a kormány ezért az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat.
Holnap tájékoztatni fogom önöket az első döntéseinkről – zárta videóját a miniszterelnök.
Eddig az MTI híre. Mi pedig, Magyarország polgárai, várjuk a tájékoztatást. Addig csak találgathatunk: vajon milyen gazemberségre készülhetnek már megint. Mi az, amihez eddig nem volt joguk, eszközük, lehetőségük, de éjféltől lesz? Mit fognak ellopni tőlünk, milyen, még megmaradt jogunkban korlátoznak bennünket? Mi fő Orbán és a Fidesz boszorkánykonyhájában, miféle sárkányfüvet akarnak lenyomni a torkunkon? Talán jobb is, ha nem találgatunk, mert már sokszor bebizonyosodott, hogy a valóság felülmúlja a képzeletet. Pontosabban: alulmúlja.
Szerdán okosabbak leszünk. És még annál is kevésbé szabadok, mint amilyenek most vagyunk-

Szűcs Gábor Róbert
>

NIX MEGLEP. Először meg akartam lepődni azon, hogy a politológus, aki most nem a matróztrikaját viselte, hanem inget újított, miért gondolja, hogy a magyar miniszterelnök bármit, így kőolaj-embargót tagadását is “a családok védelmében” tesz. Ezt a dumát rábízhatja a pártpárti nyaloncokra, ők ebben profik. A magyar miniszterelnök minden lépését csakis egy dolog: a pénz és az azon vásáolt hatalom motiválja. Pszichés betegségén kívül, persze.
Mondom, először meg akartam lepődni, De úgy döntöttem, hogy én már nem lepődöm meg semmin, igazi arisztokrata lettem,

 

Rózsa Mihály
>Ma éjféltől háborús vészhelyzet lesz Magyarországon. Hogy erre miért volt szüksége annak a hatalomnak, amelyik kétharmados abszolút hatalommal rendelkezik és szavazógépei segítségével azt tehet amit csak akar, úgy változtat törvényeket, rendelkezéseket, ahogy kénye-kedve diktálja, arra egyetlen magyarázat létezik. CSAK! Csak mert megteheti. Mert bármit, bármikor megtehet, amihez kedve van. Most ehhez volt úgy is, hogy erre érdemben szüksége nem volt. Üzenete: Isten kezében vagyunk.

Tarjányi Péter
>Ma éjféltől az Alaptörvény tizedik – nem tévedés 10. – módosítása alapján az új kormány kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet… A módszer már ismert hiszen van hasonló szabályozás a tömeges migráció és a pandémia miatt hosszú évek óta, így a bejelentésen nem lepődtem meg. Azon viszont elgondolkodtam, hogy Európa más országaiban ugyanígy és ugyanilyen gyakran módosítják az Alkotmányt és hirdetnek mindennel kapcsolatban olyan különleges lehetőségeket biztosító intézkedéseket amin keresztül a polgárok valódi döntési joga, mozgástere szűkül???… A kérdés költői és tudom, hogy természetesen én látom szokás szerint rosszul ezt a témát…Amúgy ezt szavazta meg a magyarok többsége. Egye meg amit főzött! – ez már a személyes véleményem!

SzentIványi István
>Alapjogokat még kétharmaddal sem lehet felfüggeszteni, csak a különleges jogrend keretében. Az abszolút és korlátlan hatalom miatt van rá szükség.

 Piffkó Tamás

>Mert készülnek valamire. Pontosabban valami ellen
Csak nézd végig, miket tettek az utóbbi hónapokban!
Muszáj fenntartani valahogy a veszélyhelyzetet, hogy a karhatalom, honvédség akár fegyveresen is bevethető legyen az elégedetlenőkkel szemben.
Mert nagy sz@rban van az ország, és ezt csak az agymosott, elvakult híveik nem látják.