Moszkva listája – Biden és Harris is rajta van

Posted by

FTC
>Washingtoni tudósítás

>Oroszország véglegesen megtiltotta közel 1000 amerikai, köztük Biden elnök és Harris alelnök beutazását az országba, válaszul az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatására és a történelmi szankciókra, amelyekkel Moszkva közel három hónappal az invázió után szembesült Szombaton az orosz külügyminisztérium közzétette az Oroszországba való belépéstől eltiltott 963 amerikai frissített listáját – a nagyrészt szimbolikus dokumentumon a Biden-kormány tagjainak, republikánusoknak, technológiai vezetőknek, újságíróknak, törvényhozóknak, egyszerű amerikai állampolgároknak, sőt Morgan Freeman színésznek is a neve szerepel. A szombati listán említettek közül néhányan, köztük Biden, Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter, márciusban már rajta volt az első listán, és megtiltották nekik a belépést Oroszországba.

Három halott amerikai törvényhozó is szerepel a dokumentumban. Oroszország megnevezte John McCain (R-Ariz.) volt szenátorokat is. Harry M. Reid (D-Nev.) és Orrin G. Hatch (R-Utah) is a jelenlegi vagy volt törvényhozók közé tartozik, akiknek tilos az országba belépniük, noha mindannyian meghaltak. McCain 2018-ban halt meg 81 évesen. Reid decemberben halt meg 82 évesen, Hatch pedig a múlt hónapban, 88 évesen. A Post cikke nem említette Arnold Schwarzenegger volt kaliforniai kormányfőt, aki egy erőteljes háborúellenes videót tett közzé Ukrajnáról. Három halott amerikai törvényhozó felkerülése a “ne lépj be” listára inkább azt illusztrálja, hogy az orosz külügyminisztérium hatékonysága ugyanolyan félelmetes, mint az Ukrajnában harcoló jelenlegi hagyományos orosz katonai erőké.

A listán a Biden-kormányzat olyan fontos tisztviselői szerepelnek, mint Harris, Pete Buttigieg közlekedési miniszter és Jen Psaki, a Fehér Ház korábbi sajtótitkára. Az elnök fia, Hunter Biden is szerepel a listán, akárcsak Hillary Clinton volt külügyminiszter.Egy prominens név hiányzik a listáról: Donald Trump volt elnök. Valójában az egyetlen prominens Trump-kormányzati tisztviselő, aki szerepel a tiltólistán, Mike Pompeo volt külügyminiszter.

A kitiltottak között vannak rabbik, egy LBGTQ-aktivista, egy iowai ügyvéd, védelmi vállalatok vezetői és a Yale Egyetem történelemprofesszora. Oroszország az amerikai technológiai iparra összpontosított, amikor a Facebook vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget és a Microsoft elnökét, Brad Smitht nevezte meg a listán. Az Oroszország által kizárt amerikai újságírók között van David Ignatius, a The Post munkatársa, George Stephanopoulos az ABC News-tól, Susan Glasser a New Yorker-től, Bret Stephens a New York Times-tól és Bianna Golodryga a CNN-től. A Fox News egyetlen újságíróját vagy műsorvezetőjét sem tiltotta ki Oroszország szombaton a lista szerint. A lista egyik meglepő szereplője a 84 éves Freeman, Oscar-díjas színész volt. Freeman egy olyan csoport videójában szólalt fel Oroszország ellen, amely a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozásra próbálta felhívni a figyelmet. “Megtámadtak minket” – mondta akkor Freeman. “Háborúban állunk”.
A Fehér Ház nem reagált azonnal a napilapok szombat kora reggeli kommentárkérésre.

Címkép: Putyin listája/ Washington Post

%d bloggers like this: