A nemzeti modernizáció pillérei

Posted by
Béndek Péter
>A nemzeti modernizáció pillérei (javaslat az ún. ellenzéki pártoknak, amiben akár meg is egyezhetnének, mert a pártjaik közötti különbségek tökéletesen érdektelenek a közjó szempontjából, ez meg itt — racionálisan nézve — a legnagyobb közös osztójuk, amiben mindenkinek OKA is lehet megegyezni, hacsak nem NER-kollaboráns; további okok között pedig én magam hajlandó volnék elismerni magyaros anyagi ösztönzőket is, amikről egymással előzetesen megállapodnak győzelem esetére, gondolok itt elsősorban a pártfinanszírozási rendszer újragondolására):
1. Versenyképesség (vállalkozóbarát adókörnyezet, egyszerű adminisztráció, államilag dotált idegennyelvi és szakmai idegennyelvi képzés, hatékony jogállam)
2. Esélyegyenlőség (köz- és felsőoktatás, egészségügy felfelé húzó nivellállása, kiegészítő magánbiztosítási rendszer, tömegközlekedés-fejlesztés, digitális hozzáférés, főállású anyaság előírt feltételek mellett, munkanélküli és munkakeresési segély és időtartam emelése, mobilitássegély munkacélú lakóhelyváltoztatás okán, helyi és országos korrupció üldözése)
3. Demokrácia- és alkotmányosságcsomag (fontos részeként: állampolgári, civil és közgazdasági nevelés, EU-ismeret.. stb.)
4. Kulturális örökség gondozása
A 2026-os modus vivendi (nem összefogás, hanem kompromisszum) logikája, sorrendben, ami mögé szervezendő a választói bázis:
1. A fentiek megvalósíthatósága érdekében az első, mindent felülíró közös választási cél a rezsim megverése a választásokon, nem számít semmilyen mondva csinált, hülye, értelmetlen pártos “érték”.
2. Ezek után az alkotmányosság — lehetőleg 2/3-dal, enélkül pedig a határok adta kereteken belüli — nem helyreállítása, hanem újratervezése
EZ A KETTŐ IDÁIG A PÁRTOK KOMPROMISSZUMÁNAK ALAPJA, A VÁLASZTÁSI KAMPÁNY MINDEN MÁST FELÜLÍRÓ CÉLJA. (Volt már erre javaslat korábban, de az ellenzéki pártok önérdekűsége és nemzetellenessége miatt végül elfelejtődött.)
3. Ez alapján — bármeddig jussunk felhatalmazásban — az alapvető (fenti) policy szekvencia elindítása
4. Antikorrupciós eredmények felmutatása, a 2010-2026 közötti kormányzati ciklusok mechanizmusának magyarázata, háttéranyagok nyilvánosságra hozatala ebből a időszakból, népnevelés
5. Ciklusközi ogy. választások kiírása, ha előszörre — miként sejthető — nem lesz meg a 2/3.
Nyilván lehet ezt cifrázni, de nem érdemes, mert nem programot akarok adni, hanem fő súlyokat egy familiarista-irracionális ország újraszervezéséhez, valamint logikát a pártok választási és együttműködési kompromisszumához. (Plusz, ha valakinek nem tűnt volna még fel, a választási programok csak azokat érdeklik, akik írják.) Ennek vagy hasonlónak a megvalósulási esélye ma kb 3-4%, pedig a 96-97%os esélytelensége pontosan mutatja az ellenzéki pártok (pozíciójukra értelmezett) nemzetellenességét.

Címkép: Béndek Péter