A csitári hegyek meg a szabadság hiánya

Posted by
Vakmajom
Facebook
>Nem lehet kapni szappant.
Nem lehet kapni gyógyszert.
Nem lehet kapni farmert.
Nem lehet kapni kecsápot. (Kecsöpöt.)
Nem lehet kapni a legújabb kütyüket.
Nem lehet kapni pornóújságot.
Nem lehet kapni telefont. A lakáshirdetésekben külön kitétel, feláras a “lakás telefonnal”.
Nem lehet kapni autót.
400 Ft egy kiló hazai “prímőr” paradicsom tavasszal, amikor a havi fizu 3000. 1000 a Levi’s.
Az állami egészségügy állandóan az összeomlás szélén, a korrupció tartja össze.
Nincsenek márkás ruhák, csokik, legújabb lemezek és filmek. Rambó, James Bond csempészett videókazettákon, ezerszer átmásolva.
Illetve minden van, de csak feketén, a beszerzési ár sokszorosán, hiszen a feketepiac kockázati felárát is meg kell fizetni. Van nyugatnémet márka az araboknál a Keletiben, de a hivatalos váltási árfolyam háromszorosán. 1000-ért lehet kapni eurót. Ki kell fizetni a lebukás és a büntetés kockázati felárát.
Ennyiben hiteles a Besúgó c. HBO sorozat 80-as évek- és szocializmus ábrázolása, a hatósági árrendszer majd mindenben hiányt és feketepiacot teremtett, ahogy az mindig mindenhol történik. A szocializmus gazdasági halott volt már amikor létrejött, de azért 40 évig elvegetált, a csődtől többször csak nyugati hitelekkel megmenekülve.
Nem akar ez filmkritika lenni, aki szeretné, nézze meg, nyilván tele van hiteltelenséggel, felületességgel meg anakronizmussal, a forgatókönyv sematikus és lapos, inneni ismeretekkel nézi a kádárrendszert és a jelenbe kacsingat, a hasonlóságokat tapogatva, de hát ez egy szórakoztató akció-thriller szerűség, nem dokumentumfilm, bőven belefér. A szocializmus posványát és szakadt képi világát azért jól érzékelteti, még akkor is, ha hamisan kelti azt a képzetet, hogy belülről látni lehetett, hogy valaha összedől. Nem. Úgy tűnt, hogy vagy a disszidálás, vagy ez a szar lesz örökké. Pont mint ma.
Mi lett úgy elcseszve, hogy újra a kádárrendszerre hasonlító jelenségeket látni? Újra itt a tésztaképű téeszelnök, akinek legszívesebben bemosnál. Hogy ma is ugyanaz a vidék elmaradottsága és tájékozatlansága, hogy olyan könnyű megrajzolni a 80-as évek vidéki életét még képileg is? Hogy az állami propaganda ugyanúgy szakmányban fossa a hazugságot, hogy egy betű nem igaz abból, amit mondanak?
Tán a hiba egyik szimbolikus gyökere az, hogy a rendszer ellen lázadó városi fiatalok a filmben (és a valóságban is, tanusíthatom) a bulik végén, alkoholgőzben a csitárihegyeket énekelték rendszeresen, akkor is élt ezt a múltba révedt bávatagság, a soha nem volt nagyság kollektivista, mérgező pálinkagőze, aztán tessék, vissza is kapták a hegyeket megvett importszavazókkal, ahelyett, hogy valódi liberális demokráciát és szabadságot akartak volna, minden területen. Nem volt a szabadságnak igazából elég nagy keletje. Annak az ideának, hogy az egyén gondoskodjon magáról, és ne az állam atyáskodjon fölötte – akármilyen állam. Sőt annak, hogy az állam kopjon le. Nem utálták eléggé a szocializmusból a szabadság hiányát, se az államot, csak a nyugati jólét meg a pirosfehérzöld hiányát, és nem lett széles körben felismerve, hogy nincsen jólét szabadság nélkül. Hogy a nyugati polgár azért gazdag, mert szabad, individualista és leveti magáról a mindenható államot. Tartja, mert kell, de fékentartja. Hogy a polgár magáról akar gondoskodni. És még most sincs felismerve. És mostanra kiderült, hogy bajok forrása nem a ruszki megszállás volt, mert ezúttal már önerőből sikerült belemászni újra ugyanabba a szabadsághiányos csapdába, ósdi horthy-kádár feudálkatyvaszba, állam újra mindenható, zabolátlan szörnyeteggé nőtt.
No, most már mindegy, önerőből kifejlesztve újra itt az autokrácia. Nem lehet a megszállókra mutogatni. Jönnek a hatósági árak, jön megint a hitelből aládúcolt gazdasági pangás és a posvány, a tudatlanok megint zabálják, és majd úgyanúgy megszívják, de legalább el lehet menni, és el is megy a legjava.
Viszont a totál magánbefektetésben készült filmsorozat az értékeitől meg a fogyatékosságaitól eltekintve nagyon népszerű, főleg 40 alatt, nekik nincs mivel összehasonlítani, hiszen szerencsére nem tapasztalták meg a diktatúra valóságát, úgy fogyasztják, nagyon helyesen, mint egy filmet. Biztos, hogy nagyságrendekkel leveri az állami támogatással rendszeresen készülő, senki által nem nézett glóriás filmeposzokat. Semmi támogatást senkinek, totál fölösleges az adófizetők pénzéből filmeket csinálni, amikor működik az piaci alapon is. Ennyi tanulság minimum van a sorozatban: több piac, több szabadság kell és kevesebb állam.
Fiatalként azt verte bele az emberbe ez az idő, a rothadó 80-as évek, hogy minden mindegy, csak szabadság legyen és az állam takarodjon ki az életünkből, ezért is nem elviselhető a szörnyeteg-állam visszatérte. Na jó, meg persze buli, haverok, fanta. Az minden korban, mondani sem kell.
És édes istenem, micsoda kotyvasztott lőréket lehetett kapni, sehol a mai jó sörök és borok, a szocializmus ipari italválasztéka maga volt a halál, még az unicum is, amit későbbi anyósom szerzett néha kéz alatt, a lopott receptes édeskés körömlakklemosó volt, Zwack az olaszoknál gyártotta az igazit, óvakodjatok attól, aki azt állítja, hogy régen minden jobb volt, mert annak a szellemi képességei egészen biztosan hanyatlóban vannak és már csak a fiatalságába való visszavágyódás élteti, nem a fényes jövő, ha valamit egyáltalán lehet tudni, akkor azt, hogy régen minden sokkal rosszabb volt. Igen, még ennél is.