Meghalt Vangelis

Posted by

A Rolling Stone magazin nekrológja

>79 éves korában elhunyt Vangélisz Papathanaszíu, ismertebb nevén Vangelis. Az Oscar-díjas görög zeneszerző nevéhez fűződik az 1981-es Tűzszekerek és a Ridley Scott által rendezett Szárnyas fejvadász filmzenéje is – írja a Reuters.  Vangelis halálát Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök jelentette be. A görög média értesülései szerint Vangelis egy franciaországi kórházban halt meg. A zeneszerző 1943. március 29-én született a görögországi Vóloszban. Ő komponálta többek között az 1492 – A Paradicsom meghódítása, valamint a Nagy Sándor, a hódító című alkotás zenéjét is.

Vangelis 1982-ben kapott Oscar-díjat a legjobb eredeti filmzene kategóriájában, amelyet a Tűzszekerek című film zenéjéért érdemelt ki. Emellett ő szerezte a 2002-es japán–dél-koreai közös rendezésű labdarúgó-világbajnokság himnuszát is.

Az Evángelos Papathanassíou néven született befolyásos művész kedden késő este hunyt el – jelentette be Vangelis “privát irodájának” közleménye csütörtökön az Elsewhere rajongói oldalán. Az athéni hírügynökség is megerősítette Vangelis halálhírét. A halál okát nem közölték, de az OT című görög lap értesülései szerint Vangelis egy franciaországi kórházban halt meg, ahol Covid-19 miatt kezelték. “Vangelis Papathanassiou nagyszerű görög zeneszerző volt, aki világszinten is kiemelkedett” – írta Nikos Dendias görög külügyminiszter egytweetben. “Nagy ‘köszönettel’ búcsúzunk tőle azért, amit a zenének, a kultúrának és Görögországnak nyújtott”. “Vangelis Papathanassiou nincs többé velünk. Az egész világ számára ez a szomorú hír azt mutatja, hogy a világ zenei színtere elvesztette a világszerte ismert ‘Vangelist’, az elektronikus hangzás, az Oscar-díj, a Mítosz és a slágerek főszereplőjét” – tweetelte Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök. “Nekünk, görögöknek, akik tudjuk, hogy a második neve Odüsszeusz volt, ez azt jelenti, hogy megkezdte hosszú útját a Tűz szekerei felé. Onnan mindig küldeni fogja nekünk a jegyzeteit”.

Az Agria-ban született és Athénban nevelkedett Papathanassíou fiatalon zongorázni tanult, de annak ellenére, hogy beiratkozott egy athéni zeneiskolába, hivatalosan soha nem tanult meg kottát írni vagy olvasni. “Hangszerelés, zeneszerzés – ezeket a dolgokat tanítják a zeneiskolákban, de vannak dolgok, amelyeket soha nem lehet megtanítani” – mondta egy 1982-es interjúban (az Associated Press közvetítésével). “Az alkotást nem lehet tanítani.”

Tizenévesként első zenekara a Formynx popegyüttes volt, de 1968-ban egy görögországi puccskísérlet közepette elhagyta hazáját. Miután Párizsban letelepedett, Vangelis – keresztnevének változata, amely saját elmondása szerint angyalt jelent, aki jó hírt hoz – megalakította a kultikus Aphrodite’s Child progresszív rockzenekart, amelyet külföldi görög társaival együtt vezetett. A csapat három albumot adott ki, köztük az 1972-es 666 című epikus dupla LP-t, amelyet a Jelenések könyve ihletett.

 

Amellett, hogy úttörő elektronikus zenei albumokat adott ki, Vangelis az 1970-es években filmzeneszerzéssel is foglalkozott, és Frederic Rossif francia filmrendező számára készített zenét dokumentumfilmekhez. Az egyik ilyen filmzene, az 1979-es Opera Sauvage meglepő sikert aratott az Egyesült Államokban, és ez vezetett Vangelis legnagyobb diadalához: az 1981-es Chariots of Fire film zenéjéhez. A Chariots of Fire a film azonnal ikonikus témája révén négy hétig vezette a Billboard 200-as listáját. Vangelis, aki az összes hangszeren játszott a filmzenén, elnyerte a legjobb eredeti filmzenének járó Oscar-díjat.

Bár a Chariots of Fire minden elismerést kiérdemelt, Vangelis következő filmzenéje talán még nagyobb hatású volt: Vangelis szintetizátora a Ridley Scott rendező komor, városi jövőjét sugárzó Blade Runner (Szárnyas fejvadász) teremtette meg. A filmzenét ma az elektronikus zenei műfaj egyik legnagyobb alkotásaként tartják számon, annak ellenére, hogy csak egy évtizeddel a film bemutatása után jelent meg fizikai kiadásban. Scott és Vangelis később újra összeállt az 1992-es 1492: Conquest of Paradise című filmhez.

Amikor filmzenét komponált, Vangelis leült, és a filmet nézte a megbízható szintetizátora mellett. “Amikor komponálok, akkor a zenét egyszerre játszom, így minden élőben történik, semmi sincs előre beprogramozva” – mondta Vangelis 1993-ban a Replay Magazine-nak. “Nem készítek demókat. Az ‘improvizálás’ nem egészen a megfelelő szó erre, de az első ötletet és benyomást használom, ami a fejembe jut. Minden filmzenémet így készítettem, és ugyanígy dolgoztam az albumaimon is. Sokkal gyorsabb, nincs gyötrődés, és ha hibázom, akkor csak én vagyok az egyetlen, aki hibáztatható. A legfontosabb, hogy elkapjam a film szellemét”.

Termékeny pályafutása során Vangelis készítette Carl Sagan Kozmosz című filmjének és olyan nemzetközi eseményeknek a zenéjét is, mint a 2000-es sydneyi nyári olimpiai játékok és a 2012-es japán labdarúgó-világbajnokság. Vangelis és a Yes énekese, Jon Anderson szintén hosszú együttműködést folytatott (Jon & Vangelis), amely három albumot eredményezett; a hetvenes évek közepén Vangelisről azt pletykálták, hogy Rick Wakemant váltja ebben a prog-zenekarban, de amikor ez a párosítás nem jött össze, Vangelis és Anderson folytatták a közös felvételeket.

“Mindig is megpróbáltam a maximumot kihozni egy hangból” – mondta Vangelis a Prognak 2016-ban. “Szerintem sokkal fontosabb, hogy harmonikus eredményt érjünk el anélkül, hogy jelentőséget tulajdonítanánk a forrásnak, ahonnan egy hang származik. Emlékszem, hogy gyerekként láncokat tettem a szüleim zongorájába, csak hogy lássam, milyen hatással van a hangra! Ez a fajta hozzáállás mindig is megmaradt bennem.”