Gyurcsány mit is mondott a ló izéjéről Őszödön?

Posted by
 Zöldi László

>Mióta Lendvai Ildikó nyugalomba vonult a pártjából, naponta több glosszát ír. Majd a számára legérdekesebb jegyzet témáját az egyetlen ellenzéki napilap, a Népszava hétvégi hasábjain terjedelmesebb cikkbe menti át. Eddig bejött a módszer, most is csak egy zárójeles félmondatával van gondom. Tegnap este ezt írta föl fészbukos üzenőfalára a parlamentben meghallgatott kulturális miniszterjelölt, Csák ’Odüsszeusz’ János műveltségbeli megtorpanásáról: „A kínos bakik elkerülése érdekében (a szállóigéken kívül) mindenki csak abból idézzen, amit olvasott.”

A szállóigéket is érdemes elolvasni, mielőtt idézzük őket. Íme, a legutóbbi példa. Pilhál Tamás, a kormánypárti sajtó egyik pörölye megcsapkodta, megcsipkedte Gyurcsány Ferencet. Az őszödi elszólalásaiból kiválasztotta azt, amelyikben a hajdani miniszterelnök az édesanyja kórházi kezelése után minősítette a magyar egészségügyet. Majd a vitriolos tollú újságíró a közismert szállóigét összekapcsolta a parlamenti eskütételtől távol maradt Hadházy Ákos szintén nagy hírre vergődött magánakciójával. A civilben állatorvos honatya ugyebár táblát mutatott föl Orbán Viktor miniszterelnöknek, rajta betűkkel a férfiló nemzőszervének népies változata.

Aminek hiteles megfogalmazása a bejegyzésem utáni összeállításban olvasható. Csakhogy ama bizonyos őszödi frakcióülésen az akkor még miniszterelnök Gyurcsány nem a lószerszámot emlegette a maga ízes durvaságában, hanem a lócitromot, azt szintén közismert nevén nevezve. Idézgetés közben pedig az újságírók névvel, a bloggerek pedig álnévvel úgy hivatkoztak a „klasszikusra”, hogy figyelmetlenül, pontatlanul, rosszul emlékeztek a szállóigévé „nemesedett” mondásra. Ráadásul ketten közülük az eltorzított idézetet összehozták Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ettől teljesen független és még durvábban megfogalmazott táblás feliratával.

Az egyik én voltam, egy vita összefoglalása közben akaratlanul is csatlakoztam Pilhál Tamáshoz. Megteremtvén ezzel a jelentésükből kiforgatott szállóigék minősített esetét. Bizonyítván azt is, hogy a figyelmetlenséghez nem föltétlenül kell kormánypárti véleményformálónak lenni. Akadt azonban egy újságíró kolléga, aki vette magának a fáradságot, és elolvasta az őszödi beszédet, mielőtt rádiós munkahelyén kifejtette volna álláspontját a legutóbbi országgyűlési választásról. Kárpáti Ivánt a múlt század kilencvenes éveiben tanítottam a szegedi egyetemen, és a legjobbak között tartottam számon. Most pedig telt a felkészültségéből arra, hogy pontosítsa a szállóige-torzítókat. Köztük engem is.

 

Tíz mondat a lószerszámmá változtatott lócitromról

 

/”Megjavult az egészségügyi rendszer, fiam?”/ Egy lószart mama! (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Őszödi beszéd, 2006. május 26.)

Hát lófaszt mama! Akkor jutsz előre az országban, ha a feudális rendszerben valakinek a valamije vagy. (Vágó Gábor LMP-politikus, Tumblr.com, 2014. április 25.)

Gondolom, akkora liberalizmus van otthon, hogy megkérdezték a gyereket, akar-e menni suliba. Azt mondta: „Lófaszt, mama.” (Piszkos Tizenkettő, 888.hu, 2016. február 20.)

Lófasz van itt mama, nem kormányváltás! (Föld S. Péter újságíró, Civilhetes.net, 2017. február 6.)

Hogy egy klasszikust idézzek: „Lófaszt mama!” (Swan Edgár blogger, KolozsváriSzalonna.blog, 2017. március 27.)

Az Országgyűlési Napló 2019. október 21-i számából: Dr. Hadházy Ákos képviselő helyén ülve felmutat egy táblát, amelyen a következő szöveg látható: „A lónak a faszát!” A nyilvánosság fórumain a legtöbb hozzászóló Gyurcsány Ferencnél kereste az előzményt, aki ezt találta mondani: „Lófaszt mama!” (Zöldi László újságíró, Facebook.com, 2019. október 30.)

/Az elmaradt kormányzati reformokról/ Elbukni olyan ügyek miatt, amelyek az ország javát szolgálják. Lófaszt mama! Akkor inkább kiírjuk az országhatárra, hogy itt mindenki boldog. (Para-Kovács Imre újságíró, Hócipő, 2022. február 21.)

/Az országgyűlési választásról/ Rengeteg ellenzéki szavazó döntött úgy, hogy lófaszt mama, nem akarok se háborút, se tízszer annyit fizetni a gázért, inkább leszavazok a Fideszre. (Apáti Bence publicista, Origo.hu, 2022. április 6.)

/Az ellenzéki választók elapadásáról/ Aztán a választás éjszakáján megtudtuk, hogy ­­­- klasszikust idézve – „lószart mama”. (Kárpáti Iván újságíró, Klubrádió, 2022. május 17.)

/A glossza címe: „Feri megint káromkodik”./ Úgy járhat az egyszeri balliberó politikus, mint Hadházy (Eskütlen) Ákos, akinek az jutott, amit a táblácskáján másoknak ajánlott. (Pilhál Tamás újságíró, Magyar Nemzet Online, 2022. május 18.)

Médianapló – 2022. május 20.

Címkép: Lánybaba lóbabával